L’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació la Caixa, acaba de publicar un estudi que conclou que consumir aliments i begudes ultraprocessats podria augmentar el risc de patir un càncer colorectal.

L’estudi s’ha basat en qüestionaris nutricionals a devers 8.000 persones de l’Estat espanyol, i també s’hi ha analitzat l’associació entre aquest tipus d’aliments i begudes amb altres dos càncers: mentre que no es va trobar relació amb el càncer de pròstata, en el cas del de mama es va trobar més risc entre exfumadores i fumadores actuals.

La mallorquina Dora Romaguera n’és la primera autora de l’estudi, el primer recerca d’aquestes característiques que es fa a l’Estat. La científica apunta que “aquesta relació pot explicar-se, en part, per la baixa ingesta de fibra, fruites i verdures, coneguts factors protectors contra el càncer colorectal, en grans consumidors d’aliments ultraprocessats, però també pel contingut en additius i d’altres substàncies amb potencial carcinogènic d’aquest tipus d’aliments”.

Romaguera és investigadora d’ISGlobal, de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i del CIBEROBN. Explica que la relació amb el càncer de mama, no es va trobar una associació forta, però sí que es va trobar un vincle amb el grup de persones exfumadores i fumadores actuals. Romaguera explica que “el tabaquisme és un factor de risc per al càncer de mama, i se sap que fumar i alguns factors dietètics poden tenir efectes sinèrgics en el desenvolupament del càncer, com podria ser el cas del consum d’aliments i begudes ultraprocessats”.

Els grups d’aliments que més van contribuir a la ingesta d’aliments ultraprocessats van ser les begudes ensucrades (35%), els productes ensucrats (19%), els aliments preparats per consumir (16%) i la carn processada (12%). Aquest últim producte va ser classificat com a cancerigen pel Centre Internacional d’Investigacions sobre el Càncer (IARC, per les sigles en anglès), “però, en general els aliments i begudes ultraprocessats encara no compten amb aquesta qualificació, ja que aquest organisme no es va proposar estudiar el risc de tota la dieta d’una persona, sinó components concrets que poden ser perjudicials, com la carn processada, i a més es necessita molta més evidència científica”, explica Pilar Amiano, investigadora de la subdirecció de Salut Pública de Guipúscoa que ha coordinat l’estudi.

Què són els aliments ultraprocessats?
Els canvis socials, econòmics i industrials han impulsat un augment en el consum d’aliments i begudes ultraprocessats, que suposen entre el 25% i el 50% de la ingesta energètica total de les dietes a Europa i països de renda mitja i alta. Els ultraprocessats, el grup amb el grau més alt de processament, són formulacions industrials amb més de cinc ingredients, que acostumen a contenir substàncies afegides com ara sucre, greixos, sal i additius. Per exemple, les begudes ensucrades, els aliments precuinats o la brioxeria industrial formen part d’aquest grup.

Estudis precedents
Diversos estudis han relacionat el consum d’aliments i begudes ultraprocessats amb factors de risc per a la salut, malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2 i major risc de mortalitat prematura. Pel que fa a la relació amb el càncer, hi ha pocs estudis i no són del tot concloents. Un estudi francès va associar el consum d’aliments ultraprocessats amb major risc de càncer. Una altra recerca a Canadà va trobar més risc de desenvolupar càncer de pròstata en ingerir més aliments processats, però no ultraprocessats.

Estudi actual
A la recerca encapçalada per Dora Romaguera, hi han participat 34 investigadors més. Ha estat publicada aquest mes a la revista Clinical Nutrition, i apunta que el consum d’aliments i begudes ultraprocessats s’associa amb un major risc de càncer colorectal. En concret, un 10% més d’ingesta d’aquests aliments i begudes augmenta un 11% el risc de desenvolupar aquest tipus de càncer. Podeu consultar la recerca a: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0261561421001217

Fotografia: Kevin Phillips - Pixabay