Una de les recomanacions per fer una dieta saludable és menjar fruita. De fet, els especialistes de la salut recomanen consumir al dia peces 3 fruites repartides durant el jorn. Els nutricionistes, a més, aconsellen menjar la fruita sencera i no pas en suc.
Aquestes són algunes de les raons:
- Més contingut de fibra: La fruita fresca conté fibra dietètica, que és essencial per a una digestió saludable i pot ajudar a controlar el pes en brindar una sensació de sacietat. El procés de fer suc generalment elimina la major part de la fibra, deixant principalment sucres i aigua.
- Menys contingut de sucre: Quan es consumeix el suc de fruita, s’obté una concentració molt major de sucre en comparació amb menjar la fruita sencera. La fruita sencera conté sucres naturals, però també conté fibra, la qual cosa alenteix la seva absorció en el cos. El suc, en mancar de fibra, pot augmentar ràpidament els nivells de sucre en la sang i contribuir a l’augment de pes i altres problemes de salut associats amb el consum excessiu de sucre.
- Més sacietat: Menjar una fruita sencera requereix mastegar i consumir més temps que beure un got de suc. La masticació i el procés de menjar activen els senyals de sacietat en el cervell, la qual cosa ens fa sentir satisfets i menys propensos a menjar en excés.
- Menys quantitat: un suc conté de dos a tres peces mínim de fruita, per la qual cosa encara que si bé estàs triplicant l’aportació de vitamines, també estaràs augmentant les calories ingerides.
- Nutrients addicionals: La fruita fresca és una font de diversos nutrients, com poden ser les vitamines, els minerals i els fitoquímics beneficiosos. Quan es menja la fruita sencera, s’aprofiten al màxim aquests nutrients. En el procés de fer suc, alguns nutrients poden perdre’s a causa de l’oxidació i l’exposició a l’aire.
No obstant això, si volem prendre-la en suc, hem de procurar que aquest sigui natural, fet a casa al moment de beure’l, i sempre que sigui possible, conservant-ne la polpa.
Imatge: Getty Images