Per: bellezaactiva.com / AMIC

Fotografia: Andrea Sonda (Unsplash)

El Dia Mundial de les Abelles se celebra el 20 de maig, ja que en aquesta data  de 1734 va néixer l’antropòleg i pintor Anton Jansa, pioner en les tècniques modernes d’apicultura.

Aquesta diada se celebra des del 2017 quan l’Assemblea Mundial de les Nacions Unides el va designar amb la finalitat de reconèixer el valor de les abelles per mantenir en equilibri la biodiversitat i per a la sostenibilitat de l’agricultura. Per això, i perquè la gelea reial, la mel, la cera i el pròpoli són productes elaborats per les abelles i que estan en molts dels productes de bellesa i d’alimentació.

Les abelles i els productes de bellesa

Els productes elaborats per les abelles són rics en principis actius usats en la cosmètica des de fa milers d’anys. Això vol dir que són eficaços, ja que continuen formant part d’algunes de les fórmules cosmètiques més avantguardistes i noves del mercat.

La mel

El producte elaborat per les abelles que més s’utilitza en cosmètica és la mel. La raó és que, a més dels seus efectes positius, no sol produir al·lèrgies i pot aplicar-se a tots els tipus de pell sense produir problemes.

La mel és un dels antibiòtics naturals més eficaços, i té provades virtuts calmants, tonificants i emol·lients. És rica en vitamines i minerals, especialment potassi.

Entre les propietats més conegudes hi ha la de mantenir la humitat cutània i suavitzar la pell, per la qual cosa sol incloure’s en fórmules de tractaments hidratants i nutritius. És un dels pocs productes naturals en els quals la mà humana no intervé per a res en l’elaboració.

Per produir mig quilo de mel, les abelles han de visitar entre tres i quatre milions de flors i recol·lectar pol·len unes 75.000 vegades. Per això, fan devers 80.000 quilòmetres de vol, és a dir: dues voltes completes a la Terra.

La gelea reial

És l’aliment de la larva que es convertirà en reina de casera (també anomenada rusc) i que li permet viure 50 vegades més que la resta de les abelles (és com si un humà visqués 3.500 anys).

Es considera que aquest nutrient estimula el creixement, la vitalitat i la regeneració de l’organisme, per la qual cosa sol formar part d’alguns complements alimentosos per a infants i adults.

La gelea reial és un concentrat de proteïnes, vitamines i àcids grassos, encara que la veritat és que encara es desconeix gran part dels seus principis actius.

El pròpoli

També el pròpoli, elaborat per les abelles, forma part d’alguns cosmètics, ja que conté una mescla de matèries resinoses procedents de les gemmes i escorces dels arbres, com també pol·len, cera i olis essencials. El pol·len és ric en aminoàcids essencials, vitamines, àcids grassos i sals minerals.

La cera

S’utilitza en perfumeria com a absolut. Té una aroma amb notes de mel, flors i tabac, a vegades amb reminiscències animals. Se sol utilitzar en perfums orientals i florals. També s’empra la cera com a emulsionant en cosmètics hidratants i netejadors.

Algunes propostes a base de productes de l’abella

  • Crème Yeux Correction Multi-Rides Abeille Royale, de Guerlain. Tracta les arrugues del contorn dels ulls, des de les línies d’expressió de la superfície fins a les potes de gall i les arrugues de l’entrecella, per a aconseguir un aspecte visiblement més jove dia rere dia. La seva tecnologia correctora d’eficàcia provada combina: mels i gelea reial exclusiva de Guerlain, així com àcid hialurònic. Preu: 103,42€/15ml.
  • Nutritiva, d’Armonía. Aquesta crema formulada amb gelea, pròpoli i mel restaura la funció barrera de la pell, protegeix dels factors externs i la repara en profunditat gràcies a l’alt contingut que té en aquests tres components produïts per les abelles. Les seves propietats antioxidants i regeneradores la fan ideal com a tractament davant l’envelliment de la pell. Preu: 15,90€/50ml.
  • Crema antienvelliment holística de vespre, d’Apivita. Aquesta crema de nit proporciona un efecte lífting, també redueix les arrugues, reafirma, unifica el to de la pell, il·lumina i hidrata la pell. La gelea reial grega encapsulada en liposomes de la seva formulació accelera la regeneració de la pell, redueix les arrugues i incrementa l’elasticitat i la vitalitat de la pell. Preu: 89€/50 ml.
  • Crema de mans Bariéderm, d’Uriage. Crema barrera, alleuja, suavitza i nodreix les mans molt seques, exposades a agressions quotidianes i a productes químics. No enganxosa, penetra ràpidament, és invisible i resistent a l’aigua. La mel de Manuka limita el risc de proliferació bacteriana. Preu: 9,50€/50ml.
  • Matte Clay, d’American Crew. Argila per al cabell formulada amb ingredients naturals com la cera d’abella i el fang de caolí, per a crear diferents estils amb textura, i obtenir una fixació manejable mitjana/alta amb un acabat mat. És ideal per a cabells curts o de longitud mitjana. Preu: 22,80€/85g.