La crisi sanitària de la covid-19 ha fet possible que el sector vitivinícola de les Illes Balears hagi aconseguit una reclamació històrica, constituir la Mesa del Vi.

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha posat en marxa aquesta trobada en la qual es treballaran tres línies de feina: una més enfocada cap als productors, una altra cap al sector de la vinificació i una tercera de promoció i comercialització.

Límit en la plantació de vinya

Un dels temes importants que s’hi han tractat és el decret de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació per regular el potencial vitivinícola de les Illes Balears. Actualment ja s’han rebut les al·legacions a aquest decret, que té per objectiu posar límits a l’arribada de drets de plantació de vinya procedents d’altres comunitats autònomes. A les Illes hi ha actualment 1.816 hectàrees de vinya sembrades i emparades sota les vuit marques de qualitat existents (DO Binissalem, DO Pla i Llevant, IGP Vi de la Terra de Mallorca, Vi de la Terra de Menorca, Vi de la Terra d’Eivissa, Vi de la Terra de Formentera, Vi de la Terra Illes Balears i Vi de la Terra Serra de Tramuntana; 2.639 hectàrees de vinya sembrades que no estan inscrites en cap marca de qualitat o que encara no en produeixen; i 569 hectàrees representen els drets reconeguts de plantació i replantació.

Altres qüestions

També s’han tractat qüestions urgents com les mesures pel sector que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació posarà en marxa en breus a través d’un Reial Decret per fer front a la crisi de la covid-19. Aquestes mesures fan referència, per exemple, a la collita en verd. És a dir, la compensació econòmica per a l’eliminació d’una quantitat específica de raïm per fer vi i així reduir el potencial productiu i afavorir l’eliminació d’excedents. També s’ha parlat d’altres mesures com la destil·lació i l’emmagatzematge privat de vi.

Durant la reunió s’ha tractat també el tema de la creació d’una Denominació d’Origen Mallorca, una petició que han fet alguns representants del sector del vi.

Participants

A la primera Mesa del Vi, hi han estat presents els consells reguladors de les vuit marques de qualitat de vi de les Balears (com són DO Binissalem, DO Pla i Llevant la IGP Vi de la Terra de Malorca i les altres cinc IGP), el Consell Balear de la Producció Agroecològica, Unió de Pagesos, Asaja, UPA-Aia, Agrame, Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, l’Associació de Petits Cellers, l’Associació de Cellers de Santa Maria i els consells de Menorca, Eivissa i Formentera, i l’ha presidida la consellera Mae de la Concha. També hi ha assistit Gabriel Torrens, director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural; Georgina Brunet, gerent de Semilla; Andreu Juan, cap de servei d’Agricultura; i Fernando Fernández, cap de gabinet.

La propera reunió se celebrarà, aproximadament, d’aquí a un mes.