L’editorial La Galera acaba de publicar, en català i espanyol, el nou llibre de Montse Deza: Tothom a la cuina

Acaba de sortir del forn un nou llibre: Tothom a la cuina. Està pensat especialment per a persones amb intolerància al gluten, a l’ou i a la lactosa. L’autora n’és Montse Deza,  administrativa comercial i directora d’oci infantil, que viu de ben a prop la celiaquia.

Com neix la idea de fer aquest llibre?

Bé, tot comença l’any 2010, quan diagnostiquen com a celíacs el meu pare i la meva germana. A ca nostra som 4 persones i vàrem optar per adaptar les receptes que normalment feiem a casa a tots. D’aquí varen sortir dos llibres previs a aquest: Cuina sense gluten i Rebosteria sense gluten. La idea és abastar altres intoleràncies com la de l’ou i la de la lactosa.

Quines novetats aporta Tothom a la cuina?

És un llibre pensat per a infants i famílies. Ha estat il·lustrat per Judit Canela i aporta una visió més transversal de les problemàtiques que han de viure dia a dia les persones intolerants a la lactosa. Hi trobareu 100 receptes, però també consells culinaris, recomanacions per a menjadors escolars, on és molt difícil controlar la contaminació creuada a la cuina, entre aliments amb gluten i sense gluten. A més a més, hi ha entrevistes a algunes de les associacions de referència sobre intoleràncies i una taula de planificació de menús per penjar a la nevera, de regal.

La celiaquia no és una moda, és una malaltia

Ara tothom parla de gluten i celiaquia pareix que està de moda…

Crec que aquestes persones que segueixen una dieta sense gluten perquè sí tenen una actitud molt frívola perquè es tracta d’una malaltia, que implica anar molt alerta als restaurants i difisultats, tenir el menjar més car.

Cada vegada hi ha més casos d’intoleràncies.

Sí, abans la celiaquia no es diagnosticava. De fet, a mon pare sempre li queia malament el menjar. Pensava que era una cosa habitual en ell, fins que els metges varen descobrir que era intolerant al gluten. També hi ha gent que parla de la influència de blats transgènics o de la influència del canvi climàtic en els aliments, però encara no hi ha res segur.

Ser celíac surt car…

Ja ho crec. Els productes són més cars. És cert que costa més d’elaborar-los i n’hi ha que tenen l’IVA més car…. Hi podria haver més ajudes perquè cal tenir present que és una malaltia

Com has triat les 100 receptes del llibre?

Són plats de cuina casolana, propostes que feim a casa i també nous plats; i tots són bons de fer.