Des del respecte a la identitat de Menorca i de les seves singulars vinyes, que sorgeixen de la dura roca calcària de l’illa, neix Torralbenc: un projecte de recuperació agrícola per a elaborar vins amb una personalitat molt marcada i elaborats per a plasmar l’essència mediterrània menorquina.
El celler Torralbenc se situa en una finca de 70 hectàrees, molt pròxima a la mar, i va ser construïda sota el model de château, envoltada de 17 hectàrees de vinya, que comparteixen espai amb altres cultius com a oliveres, ametllers o cirerers, i un bosc mediterrani dens. Entre la seva gamma de vins de finca, des del celler seleccionen la nova anyada de Torralbenc Rosat per a fer viatjar amb cada copa fins a la campanya menorquina, ara que comença l’època estival.
Torralbenc Rosat 2024 sorgeix del cupatge de les varietats sirà, monastrell i merlot, recollides i seleccionades a mà. Cada varietat es vinifica per separat en dipòsits d’acer inoxidable, romanent en contacte amb les seves mares durant més de 3 mesos. Després s’acoblen les varietats i finalment, després de ser embotellat, roman un mínim de dos mesos en ampolla abans de ser comercialitzat. “Ens preocupem per preservar la frescor dels nostres vins i de donar-los estructura, donar-los recorregut, amb el treball de pòsits, com en el cas del rosat. Són vins molt actuals, però amb un punt de complexitat”, explica César Palomino, director tècnic de Torralbenc.
La collita 2024 va estar marcada per un inici de la primavera una mica més seca de l’habitual, encara que va finalitzar amb una bona reserva hídrica per al desenvolupament vegetatiu. Les temperatures mitjanes més altes van afavorir una brotada primerenca i uniforme. L’estiu no va ser especialment càlid, encara que bastant sec, la qual cosa va afavorir una maduració progressiva sense estrès tèrmic excessiu. Al setembre, un descens de temperatura mitjana va permetre preservar la frescor i l’acidesa del raïm. En termes de qualitat, aquesta verema ha mostrat un equilibri notable i promet vins amb bona estructura, frescor i una expressió aromàtica intensa, augurant una excel·lent evolució en ampolla.
El resultat és un rosat aromàtic però delicat al temps, que conjuga les seves notes de flors blanques i pètals de rosa, amb aromes abundants de fruita fresca, com la maduixa, la pera i aquest fonoll que està molt present en tots els seus vins, com ho està en la pròpia campanya de la finca. En boca mostra la seva estupenda acidesa, tenint una bona estructura i un punt salí que ens parla de la seva proximitat al Mediterrani. “Torralbenc Rosat reflecteix el caràcter mediterrani del seu entorn, amb notes de fonoll i un punt de salinitat”, remarca el seu director tècnic.
Aquest vi rosat pertany a la gamma de vins de finca del celler, aquells en els quals es plasma, en forma de blanc, rosat i negre, la vinya singular d’aquesta finca agrícola, de gran riquesa i biodiversitat. Elaborats amb les diferents varietats de la propietat, són una instantània feta vi del paisatge menorquí. Torralbenc també elabora, quan la qualitat del raïm així ho permet, altres vins d’edició limitada com és el cas del seu atractiu Chardonnay Criado en Barrica.
El vi que brosta de la roca
El terreny en el qual estan plantades les vinyes de Torralbenc és realment especial. Va ser un autèntic repte i un treball complex excavar en el marès, la característica roca del sòl menorquí heretada dels antics esculls que envoltaven l’illa, atès que és d’una duresa extrema. A més, varen ser pioners en el desenvolupament d’un sistema per a poder plantar les vinyes en la roca, mitjançant maquinària específica amb puntes de tungstè que trenquen el sòl calcari, en el qual les vinyes aconsegueixen brostar literalment d’entre les roques. Així, extreuen tot el caràcter d’aquest terroir singular, en el qual Torralbenc ha triat una combinació de raïm tradicional mediterrani, que viuen en equilibri amb varietats internacionals adaptades des de fa molt temps a l’illa.
El clima, de caràcter marítim litoral mediterrani, està molt marcat pel vent de la tramuntana, que refresca i dona salut a les seves vinyes i la seva proximitat al Mediterrani, que aporta unes característiques notes salines als seus vins.