Els científics de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) han fet una avaluació dels aspectes de salut pública de vibrio spp. relacionats amb el consum de marisc. Els vibrio són uns bacteris aquàtics que es poden trobar als mariscs. Alguns ceps són patògens i poden causar gastroenteritis o infeccions greus.
En un informe anterior (CLEFSA), els experts de l’EFSA varen analitzar els possibles efectes que el canvi climàtic podria tenir en una àmplia varietat de qüestions relacionades amb la seguretat alimentària, inclosos els bacteris de vibrio al marisc.
Els bacteris vibri poden sobreviure i prosperar en diversos entorns aquàtics a causa de diversos factors. Els més freqüents són:
- Temperatura: els bacteris vibris creixen de manera òptima en condicions càlides. Les temperatures més altes n’afavoreixen la presència i el creixement.
- Salinitat: els bacteris vibri requereixen una certa concentració de sal per a un creixement òptim. Per això, les aigües de baixa salinitat o salobres (on els rius desemboquen al mar) corren més risc.
Des de l’EFSA adverteixen que la presència de resistència als antimicrobians en bacteris detectats en marisc i patògens per als éssers humans és motiu de preocupació, a causa de la seva possible repercussió en la salut pública.
La darrera avaluació de l’EFSA posa en relleu que es van detectar resistència a diversos antimicrobians, inclosos els d’últim recurs, en estudis sobre ceps aïllats de vibrio spp. trobades en marisc o procedents de ceps aïllats de vibrio spp. que causen infeccions transmeses pels aliments a Europa. A causa de les limitades proves disponibles, els experts recomanen fer una enquesta per recopilar dades comparables.
Com podem prevenir i controlar la presència de vibrio en el marisc?
Per prevenir i controlar la presència de vibrio en el marisc, és fonamental mantenir la cadena del fred durant la transformació, el transport i l’emmagatzematge, especialment en el cas del marisc destinat a ser consumit cru.
Les possibles mesures per reduir la presència de vibrio són processament per alta pressió, irradiació i congelació (ràpida) seguida de l’emmagatzematge en condicions de congelació a llarg termini. La depuració, que consisteix a col·locar mol·luscs vius en tancs amb aigua de mar neta i en circulació per filtrar els microbis, es recomana en condicions controlades per al consum d’ostres vives.
Les recomanacions per als consumidors inclouen garantir una manipulació i cocció adequades del marisc i evitar el consum de productes crus o poc cuinats, especialment per a les persones vulnerables.
Imatge: EFSA