L’Aljub del Museu d’Art Contemporani de Palma va acollir el divendres 24 de febrer, la Nit de l’Oli, esdeveniment organitzat per la denominació d’origen Oli de Mallorca. Hi assistiren nombrosos visitants interessats per conèixer els olis d’oliva verge extra de qualitat diferenciada de l’anyada 2022-2023.
Joan Mayol, president de la DO Oli de Mallorca, hi va destacar que “la Nit de l’Oli permet posar en valor els nostres olis d’oliva verge extra, com també el compromís dels nostres elaboradors cap al consumidor pel que fa a qualitat i procedència del producte”.
Una temporada complicada
Sobre la comercialització de l’any passat, Mayol va comentar que “no sols ens hem recuperat de la sotragada que va suposar la pandèmia, sinó que hem aconseguit vendre més Oli de Mallorca que mai en la història! El mèrit és compartit: productors, comercialitzadors i consumidors.” Ara bé, també va lamentar el fet que “el consum d’Oli de Mallorca representi manco del 10% de l’oli d’oliva verge extra que es consumeix a Mallorca, és indicatiu de què encara ens queda molt camí per fer.”
Quant a aquesta campanya, el president del consell regulador ha indicat que “els elaboradors s’encaren a una temporada complicada a conseqüència de la baixa producció amb l’afegit de les contínues pujades de productes agrícoles, energia i envasos que els dificulta poder mantenir els preus de venda sense afrontar pèrdues.”
Així mateix, el consell regulador va lliurar un diploma de reconeixement a la marca Suc de Cel, per l’obtenció de la Medalla d’Or als Top 10 Olive Oil Awards de la Biofach 2022 al mes d’agost, entregat per la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, juntament amb el doctor Córdoba, Octavi Córdoba, cap del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari Son Espases. L’acte també va comptar amb la presència de Jaume Alzamora, conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca.
Els assistents a la presentació comprovaren el gran ventall d’olis d’oliva verge extra que produeixen els elaboradors emmarcats en el segell Oli de Mallorca mitjançant el tast i propostes de maridatge amb les quals varen descobrir la diversitat del producte que s’obté d’olives de les varietats arbequina, piqual, empeltre i mallorquina. En aquesta edició de 2023, hi han participat Aubocassa, Es Verger, LA Son Miranda, Oli Solivellas, Oli Verderol, Olis Sóller, Reis de Mallorca, Sa Cadernera, Sa Madoneta, Son Catiu, Son Matge, Son Mesquidassa, Son Mir, Son Moragues, Son Nadal i Treurer.
Les marques de qualitat de les Illes Balears també han participat de la Nit de l’Oli, on s’han degustat productes de les denominacions d’origen Oliva de Mallorca, DO Formatge Maó-Menorca, IGP Ametla de Mallorca, IGP Sobrassada de Mallorca, Pa d’Aquí i els vins de la DO Binissalem, DO Pla i Llevant i IGP Vi de la Terra de Mallorca.