La millor olivera monumental d’Estat espanyol de l’any 2020 és a Fornalutx. Així ho considera l’Associació Espanyola de Municipis de l’Olivera (AEMO) que ha atorgat a una olivera mil·lenària de la finca de Can Det, a Fornalutx, aquesta distinció.

Segons la resolució del jurat, l’olivera de Can Det és de la varietat autòctona Empeltre i probablement té més de 1.100 anys. Destaca per la seva soca espectacular, el seu tronc, que és molt voluminós, arribant a fer més de 6,5 metres de perímetre, i les seves cavitats. Segurament, va ser sembrada pels musulmans devers el segle IX. Actualment, les seves olives serveixen per fer oli a la tafona de Can Det, la més antiga de Mallorca que utilitza el mètode tradicional de producció.

A l’acte del lliurament del premi, hi han estat presents Bartomeu Deyà, propietari de la finca; Ana María Romero, i José María Penco, presidenta i director de l’AEMO; Francina Armengol, presidenta del Govern de les Illes Balears; Mae de la Concha,  consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació; i Francesc Marroig, batle de Fornalutx.