Leider ist der Eintrag nur auf Katalanisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

La millor olivera monumental d’Estat espanyol de l’any 2020 és a Fornalutx. Així ho considera l’Associació Espanyola de Municipis de l’Olivera (AEMO) que ha atorgat a una olivera mil·lenària de la finca de Can Det, a Fornalutx, aquesta distinció.

Segons la resolució del jurat, l’olivera de Can Det és de la varietat autòctona Empeltre i probablement té més de 1.100 anys. Destaca per la seva soca espectacular, el seu tronc, que és molt voluminós, arribant a fer més de 6,5 metres de perímetre, i les seves cavitats. Segurament, va ser sembrada pels musulmans devers el segle IX. Actualment, les seves olives serveixen per fer oli a la tafona de Can Det, la més antiga de Mallorca que utilitza el mètode tradicional de producció.

A l’acte del lliurament del premi, hi han estat presents Bartomeu Deyà, propietari de la finca; Ana María Romero, i José María Penco, presidenta i director de l’AEMO; Francina Armengol, presidenta del Govern de les Illes Balears; Mae de la Concha,  consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació; i Francesc Marroig, batle de Fornalutx.