Eva Remolina / AMIC / Redacció

El tortell de Reis és un dolç que tot i que és típic d’aquestes dates, no té res a veure amb Nadal, ni amb l’arribada de ses Majestats. De fet, prové d’una festa pagana de la Roma precristiana denominada les Saturnals, que se celebravaen honor a Saturn, entre el 17 i el 25 de desembre, . En aquesta festa, a més d’altres aliments, ja es prenien unes postres amb les mateixes característiques en les quals s’introduïen fruits secs, figues i panses. Però no va ser fins un segle després, que va començar a incorporar-s’hi la fava a l’interior. A qui la trobava, se li augurava un any de sort, per la qual cosa la connotació del llegum era molt diferent de la d’ara. A l’edat mitjana, la festa es va cristianitzar i va donar com a origen la festa de Nadal, amb el naixement de Jesús.

Ja més tard, en el segle XVIII el cuiner del rei Lluís XV, per complimentar el rei, va decidir introduir una moneda d’or, per la qual cosa trobar el diner, resultava més encoratjador que trobar la fava, de manera que a poc a poc el llegum va deixar de ser tan important i va passar a ser un símbol de dissort.

És durant el segle XIX quan s’hi comença a col·locar la figureta del rei i la famosa corona. Molt ha evolucionat la tradició fins a dia d’avui, i també els ingredients utilitzats, ja que s’ha substituït la fruita seca per la nata, la crema o fins i tot la xocolata. També les sorpreses que s’amaguen en el seu interior han variat, i conseqüentment, el seu significat: en l’actualitat, qui troba la fava, és considerat el perdedor i està obligat a pagar el tortell, mentre que qui troba el rei és coronat i és senyal d’un bon auguri per a tot l’any.

Fotografia: istock