/

Prohibir els greixos trans ha salvat 1.200 vides a Dinamarca

El consum d'aquests aliments hidrogenats està lligat a les malalties cardiovasculars

La revista científica Plos ha publicat un estudi científic que quantifica les vides que s’han salvat a Dinamarca amb la prohibició dels greixos trans. La recerca se centra en les morts que hi ha hagut entre els anys 1991 i 2007, entre una població entre 25 i 84 anys, classificats segons el seu nivell socioeconòmic. La xifra seria de quasi 1.200 vides.

El canvi de mentalitat a Dinamarca es va començar a produir gràcies a un estudi previ centrat en el risc de malalties coronàries entre les dones, de l’any 1993, publicat a la revista Lancet, el qual va establir que el consum de greixos trans estava lligat a les malalties cardiovasculars. Davant aquest fet, el 1994, els fabricants de margarines de Dinamarca varen reduir-ne substancialment l’ús i el 2003 el parlament danès en va prohibir l’ús.

Segons apunta l’estudi, l’eliminació obligatòria dels greixos trans a Dinamarca va representar aproximadament l’11% de la reducció substancial de les morts per malalties cardiovasculars observades entre 1991 i 2007. També remarca que les morts varen descendir principalment en els col·lectius més desfavorits, que devien ser els que menjaven més productes de baixa qualitat, com ara brioixeria, aliments precuinats, etc., que solen ser els que duen els greixos trans.

De fet, aquests greixos trans, també coneguts com a greixos parcialment hidrogenats, es fabriquen artificialment quan s’afegeix hidrogen a olis vegetals no saturats per estabilitzar-los.

Des de l’any 2021, a la Unió Europea només es permet que el contingut de greixos trans en tots els aliments destinats al consumidor final i a la venta al detall sigui d’un màxim de 2 grams per 100 grams de greix. Tot i això, es recomana no menjar-ne. En aquest sentit, la Universitat de les Illes Balears explica al seu web què són i per què cal evitar-los: https://ousis.uib.cat/Salut/Alimentacio/Campanyes/Tu-tries-i…/Brioxeria/

Imatge de: Edward Lich a Pixabay

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat