Eva Remolina – AMIC
La quantitat de sal màxima que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana consumir en un dia és de dos grams de sodi al dia, és a dir, uns 5 grams de sal.
La sal és un mineral beneficiós per a l’organisme humà. No obstant això, la majoria de la població supera, i fins i tot duplica, aquesta xifra. Per això, és fonamental conscienciar-se que un excés de sal al cos provoca problemes de salut i malalties si se’n fa un consum excessius sovint.
Algunes de les patologies que pot provocar un excés de sal són:
- Gota
- Diabetis
- Augment de la tensió arterial
- Artritis
- Risc de sofrir accidents cerebrovasculars
- Cardiopaties
- Insuficiència renal
- Depressió
- Càlculs o pedres renals
- Retenció de líquids
- Asma
Per evitar aquestes patologies, cal reduir l’excés de sodi, no només el que afegim per cuinar, sinó sobretot allò que se’n diu sal oculta, és a dir, aquella sal que contenen els aliments processats. com ara que posen al pa, la brioixeria, alguns lactis o els aliments precuinats, entre molts d’altres.
És molt important, moderar-ne el consum i decantar-se per comprar aliments baixos en sal, com també substituir la sal a la cuina per altres productes com ara les espècies, la llimona, el vinagre o l’all.
Imatge: Getty Images