Ingredients
– 12 ous
– 1 l. d’oli
– 2 l. de llet ( aquest any vam fer un de llet i un d’aigua, la mona de llet es resseca abans)
– 1 kg de sucre
– 2 llimones rallades
– 12 paperets de gasosa (blanc i blau)
– 3 trossets de llevadura de panaderia (dieu-li a la panadera que us done llevadura per una dotzena d’ous).
– 3 kg de farina, més o menys.

Elaboració
– Posar en un recipient gran (barrenyo) l’oli i la llet a temperatura ambient i desfer la llevadura.
– Un cop tenim desfeta la llevadura incorporem els ous sencers el sucre i la ratlladura de dos llimones.
– Quan ho tenim tot ben barrejat i el sucre dissolt, anem incorporant la farina i els paperets de gasosa blancs.
– Quan tenim una mica més de la meitat de la farina incorporem els paperets blaus de gasosa i la resta de la farina.
– Hem d’aconseguir una pasta que no s’enganxi a les mans.
– Tirem la pasta sobre la taula i pastem una estona.
– Posem la pasta dins del recipient i la tapem amb draps que prèviament els hem empolsat amb farina.
– Deixem reposar la pasta tapada, fins que augmente de volum.
– Depent de la temperatura, la deixem reposar de 3 a 4 hores.
– Ja podem fer les mones, reganyats i farinoses.
– Per farcir vam utilitzar cabell d’àngel, xocolate i crema pastelera.
– Per finalitzar les acarem amb ou i les ensucrem, es solen decorar amb anissos, fruita confitada, ous…