L’Associació de Varietats Locals (AVL) acaba de publicar el catàleg de llavors 2020. Gràcies a la feina d’aquesta entitat, és molt més fàcil poder gaudir de melons, tomàtigues, carabasses, faves, cols, lletugues, síndries i ciurons, entre altres aliments a casa.

Novetats per al 2020

Com a novetat d’enguany, a més del  25 punts de venda de llavors repartits a Mallorca i 2 més a Menorca, Varietats Locals ha obert un nou canal de venda en línia a través del web: www.varietatslocals.org

A més, en el catàleg 2020 de Varietats Locals hi ha quatre novetats:

  • Blat de les índies: És per consum animal. Les panotxes fan uns 25 cm de llargada i els grans són de color ataronjat-vermellós.
  • Enciam negre: De fulles de color morat, un poc arrissades i de consistència dura. Forma arrodonida i ben copat. Textura cruixent, i de sabor un poc amarg.
  • Tomàtiga de ramellet de canyisset: De grans dimensions i de color rosat, amb molta carn. Apte per guardar durant la tardor i l’hivern. Es recomana encanyar, encara que també es pot fer rastrera. És molt sensible als regs irregulars.
  • Tomàtiga de ramellet de na Solereta: és allargada, de color rosat, molt plena. Es conserva molt bé durant tot l’hivern. Les humitats la poden fer clivellar més. Es pot encanyar i també es pot fer a la seca.

Descarrega el catàleg 2020 de Varietats Locals aquí

Què son les varietats locals?

Les varietats locals es caracteritzen per heterogeneïtat, fertilitat, alt contingut nutritiu i per la seva gran adaptació a les condicions locals. A més són un dels eixos clau per poder mantenir la sobirania alimentària dels pobles, oferint el màxim de diversitat, i fent-nos més lliures a l’hora de decidir què volem menjar.

L’Associació Varietats Locals és una entitat sense ànim de lucre que va néixer l’any 2002, amb l’objectiu de promoure i fomentar l’ús i la conservació de les varietats locals d’hortalisses, llegums, cereals i fruiters de Mallorca. Aquestes varietats locals són tipus d’aliments tradicionals,  que han passat de mà en mà i de generació en generació, en un lloc determinat. Han estat seleccionades per la pagesia segons les seves preferències i qualitats i es troben en coevolució amb les condicions ambientals de la zona on es cultiven.

Enguany, el catàleg 2020 de Varietats Locals, està dedicat a Manel Domènech Bestard, voluntari de l’entitat i incansable lluitador pels drets socials. El disseny, la fotografia i la maquetació és obra de Lluís Vidaña.