/

Jaume Gómez, guanyador de la final del III Concurs de Cuina amb Peix Popular

L’objectiu és destacar el valor gastronòmic de diverses espècies de peixos locals que tradicionalment formaven part de la cuina de les Illes Balears, però que actualment gairebé no es consumeixen

El guanyador de la tercera edició del Concurs de Cuina amb Peix Popular ha estat el xef Jaume Gómez Riutort del restaurant Can Simoneta Gastronòmic amb la recepta gerret escabetxat i envinagrats de les Balears.

Aquest certamen té com a objectiu destacar el valor gastronòmic de diferents espècies de peixos locals que tradicionalment formaven part de la cuina de les Illes Balears, però que actualment gairebé no es consumeixen.

Els sis cuiners finalistes han estat: de MallorcaKike Erazo, del restaurant Morralla, amb el plat Morena mía, i David Méndez, del restaurant del Castell Hotel Son Vida, amb el plat moll, gnocchi de moraduix i beurre blanc d’avellanes; en representació de MenorcaSamuel Moreno, del restaurant del Villa LeBlanc Gran Melià, amb Essència mediterrània, i Jesús Garcia, del restaurant Dos Camins, amb el plat Vermell mediterrani, i d’EivissaJaume Gómez, del restaurant Can Simoneta Gastronòmic, amb gerret escabetxat i envinagrats de les Balears, i Pablo Izquierdo, del restaurant WhataGozo, amb el plat El mar i l’agricultor.

Els peixos seleccionats per poder ser utilitzats en el certamen han estat, entre d’altres, el sorell, el moll de roca, el gató, la morena, el pagell, el gerret, la mòllera i el sarg.

El director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha estat un dels membres del jurat de la final que s’ha celebrat el dilluns 14 d’abril a l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears (EHIB). Llabrés ha destacat que «actualment s’ha perdut la tradició de cuinar amb els peixos locals, que fins fa poc eren de consum habitual. La seva comercialització ha perdut valor, cosa que fa que en el mercat es trobin a preus molt assequibles, però s’hi poden fer preparacions de gran qualitat». En aquest sentit, el director general ha afegit que «precisament iniciatives com aquesta serveixen per recordar que es poden fer servir per cuinar plats exquisits».

Per part de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, també ha format part del jurat, el director general de Pesca, Antoni M. Grau, qui ha recordat que «que les espècies de peixos populars són més abundants i més fàcils de pescar i això permet als pescadors diversificar la seva oferta. A més, la seva captura és positiva per la biodiversitat, a banda de la gran quantitat que hi ha, són espècies que ocupen un lloc baix de la cadena tròfica».

La final del III Concurs de Cuina amb Peix Popular s’ha fet amb el patrocini de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural i el suport d’HORECA Baleares, l’Associació de Cuiners Afincats a les Illes Balears (ASCAIB) i l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears (EHIB). També hi han col·laborat OpMallorcamar i Peix Nostrum. La final d’avui s’ha dut a terme després de les finals prèvies celebrades a Mallorca, Menorca i Eivissa, emmarcades en la Fira HORECA Balears 2025.

Schreibe einen Kommentar

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat