Leider ist der Eintrag nur auf Katalanisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

La Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària ha publicat les dades de producció de vi de qualitat de l’any 2020 a les Illes Balears. El document apunta que hi ha hagut un descens de la producció del vi elaborat en un 25,1%. Aquesta disminució de la producció ha afectat principalment l’illa de Mallorca i, en menor mesura, Eivissa. No obstant això, a Menorca i a Formentera la producció s’ha incrementat.

Aquest descens a Mallorca es deu a que moltes vinyes varen patir la malaltia de Mildiu. A més, s’hi ha d’afegir  el cap de fibló del 29 d’agost, i altres episodis meteorològics adversos, que veran provocar que la verema fos atípica.  També s’ha de dir que la superfície de vinya en producció va baixar un 11,1% respecte a l’any 2019, quan s’hi van destinar 1.816 hectàrees en comparació amb les 1.615 de l’any passat.

Dades de producció de vi de 2020

El 2020 se’n van produir 44.599 hectolitres davant els 59.584 de 2019. Per denominacions d’origen, la DO Binissalem n’ha produït 6.492 hl (-30,7%); la DO Pla i Llevant, 9.919 hl (-31,7%); el Vi de la Terra Illes Balears n’ha produït 3380 hl (-12,4%); el Vi de la Terra Serra de Tramuntana, 105 hl (-53,1%); el Vi de la Terra Mallorca, 21.564 (-24,2%); el Vi de la Terra d’Eivissa, 1.518 hl (-8,7%); el Vi de la Terra de Menorca, 1.426 hl (4,8%), i el Vi de la Terra de Formentera, 195 hl (25%). En total, el nombre de tones de raïm produït van ser 7.280, un 21,5% menys que el 2019, quan es van produir 9.275 tones de raïm.

D’altra banda, la producció per hectàrea a conseqüència de les condicions meteorològiques va disminuir un 8% el 2020. Una primavera càlida i plujosa, amb temperatures mitjanes dos graus superiors a les habituals i pluges importants al maig i juny, va propiciar l’aparició del míldiu, que, encara que va poder ser controlat pels viticultors, va afectar negativament la producció. A més, el cap de fibló del 29 d’agost va arrasar diverses vinyes, especialment de la Serra de la Tramuntana, on va fer disminuir-ne la producció entre un 50 i un 90%.

Ajudes al sector

La Conselleria d’Agricultura ha gestionat el 2020 més de 2,7 milions en ajudes al sector del vi i ha atorgat quasi 2 milions més en préstecs a través d’ISBA.
Per mor de la covid-19, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació va adoptar una sèrie d’estratègies extraordinàries per fer front a la crisi, entre d’altres, ajudes que després ha gestionat la Conselleria per a la destil·lació, l’emmagatzematge i la collita en verd, amb la finalitat de reduir la producció davant les perspectives negatives de comercialització i de llevar pressió al mercat per evitar que caiguessin els preus. En total, 214.769 euros van arribar a les Balears.

Tot i això, la Conselleria d’Agricultura ha anunciat que està negociant amb el Ministeri i les comunitats autònomes una nova convocatòria d’aquestes mesures per pal·liar els efectes de la pandèmia en aquest 2021.

Així mateix, a través d’una línia de crèdits d’ISBA, es van concedir al sector del vi de les Illes Balears, el passat 2020, préstecs per un import total d’1.950.000 euros, i les ajudes del Programa de Suport al Sector Vitivinícola Espanyol (PASVE) hi van suposar una injecció de 2,4 milions d’euros més.

Darreres novetats

El mes de novembre, el Consell de Govern va aprovar el Decret pel qual es fixaven els principis generals en matèria de control del potencial de producció vitícola, del Registre Vitícola i sobre les declaracions obligatòries en el sector vitivinícola a les Illes Balears, en desplegament de la normativa europea i estatal. A més, es van incloure les varietats Esperó de Gall, Callet Negrella i Mancès de Tibús en la categoria de varietats de raïm de vinificació autoritzades a les Illes Balears.