/

Nou protocol per vendre garrova a les Balears i evitar-ne el robatoris

El garrover és un dels cultius que aporta major valor i rendibilitat al sector primari

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha actualitzat el protocol d’actuació contra els robatoris de garrova a les explotacions agràries i magatzems d’empreses d’aquest subsector.

Des que es van avisar els primers robatoris en la campanya 2019, la conselleria ha mantingut contactes permanents tant amb la Delegació de Govern com amb el Grup ROCA de la Guàrdia Civil i la FELIB, per articular un mecanisme de coordinació que sigui efectiu per a evitar-los. En aquest sentit, la consellera Mae de la Concha ha volgut destacar que des de la seva posada en marxa, s’ha fet un seguiment i s’ha constatat que s’ha aconseguir reduir els robatoris i furts.

En què consisteix el nou protocol?

El protocol nou consisteix en diversos documents: en primer lloc, un certificat que s’expedeix des de les delegacions comarcals per a cada un dels titulars d’explotacions que cultiven garrova, on hi apareixen totes les parcel·les i que està firmat per la pròpia delegació i per la persona que recull la garrova en nom del titular; en segon lloc, una declaració responsable per a tots els propietaris de garrovers solts, o d’explotacions d’oci i autoconsum que no siguin professionals; i en tercer lloc, el contracte alimentari, que s’aplica a partir d’una operació de més de 1.000 euros o bé que no es pagui al comptat, com exigeix la Llei de la cadena alimentària.

Fernando Fernández, director general d’Agricultura, incidit en el fet que un dels objectius del nou protocol és el compliment de la llei de la cadena alimentària en la cadena de valor de la garrova i que les transaccions econòmiques entre les diverses baules i operadors comercials “quedin clares, a més d’evitar robatoris i furts i controlar la traçabilitat sanitària, ja que és un producte que també es dedica a pinsos”. Així mateix, ha recordat que la llei de la cadena alimentària marca l’obligatorietat de formalitzar per escrit els contractes alimentaris. Entre els requisits que han de complir els contractes també figura el preu, que haurà de ser, en tot cas, superior al total de costos assumits pel productor o cost efectiu de producció.

La garrova és un dels cultius que aporta major valor i rendibilitat al sector primari de les Illes Balears. De fet, la consellera de la Concha ha valorat molt aquest producte: “La garrova en aquests darrers anys s’ha revaloritzat enormement, i això és una gran notícia, perquè aquest valor afegit augmenta la renda agrària i fa possible que el sector primari segueixi endavant”.

Schreibe einen Kommentar

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat