Leider ist der Eintrag nur auf Katalanisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

El celler Jaume de Puntiró (Santa Maria del Camí) acaba de presentar el vi Ranci de Puntiró. Com el nom indica, és un vi ranci el qual ha desaparegut de gairebé la cuina actual i fins i tot, de molts de rebosts.

Pere i Bernat Calafat, propietaris del celler Jaume de Puntiró, expliquen que el vi ranci s’utilitzava bàsicament per cuinar, per donar un toc peculiar a plats guisats a foc lent, com un darrer toc especiat que confitava els plats arrelats a la terra, els plats de greixonera amb una cocció lenta, amb flames insinuades. „Les padrines mallorquines i catalanes, sempre tenien al seu rebost una botella de vi ranci per usar als plats d’ocasions especials, de celebracions, de festa. No hi mancava a cap casa. Amb el pas inexorable dels anys aquesta ancestral costum es va perdre“.

La tendència dels darrers anys és recuperar aquest tipus de vi, com bé demostren els cellers del Priorat i de la Terra Alta, d’on no havien desaparegut ja que en mantenien el consum per a familiars i amistats més preuades.

Ideal com a aperitiu

Com a celler arrelat a la terra i a la pagesia mallorquina, Jaume de Puntiró ha apostat per recuperar la tradició d’elaborar el vi ranci, també dit vi sec. Ara per al consum com a aperitiu, com acompanyant de picades selectes.

Aromes profundes i ancestrals

Pere Calafat explica que Ranci de Puntiró està elaborat amb la varietat autòctona Giró Ros. „L’hem tingut tres anys en barrals de vidre al terrat de casa, a sol i serena, de manera que ha evolucionat directament a l’exterior, patint i resistint les assolellades de l’estiu, el fred intens i les pluges a l’hivern, el bon temps de les primaveres, les variacions de temperatura del dia a la nit. És un vi resilient, que s’ha transformat, que s’ha oxidat i té una coloració d’or vell, unes aromes profundes i ancestrals, i uns gustos complexos i subtils. Un vi que s’ha d’observar, s’ha d’olorar i degustar amb concentració, a glops petits conscients i somiadors. Us vindran records profunds del vostre interior, dels vostres records, de la vostra essència, de la vostra ànima“, apunta el vinater.