Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El Govern de les Illes Balears ha anunciat un pla de xoc de més de 103 milions d’euros. Més de la meitat dels doblers són ajuts directes no retornables finançats pel Govern, Consells i Ajuntaments de totes les Illes Balears. L’objectiu és ajudar a protegir els sectors més afectats per la pandèmia.

Francina Armengol, presidenta del Govern, ha recordat que a banda de les ajudes presentades avui per valor de 103,5 milions d’euros, des de l’inici de la pandèmia s’han mobilitzat ja uns 6.700 milions d’euros a través de les diferents Administracions i que el compromís és seguir pactant les mesures necessàries” per fer front a la situació”.

El pla es divideix en quatre eixos:

  1. Ajudes directes a bars, restaurants i gimnassos

El Govern, amb 15 milions d’euros, i els consells, amb els altres 15 milions d’euros més, creen aquest fons d’ajudes, que tramitaran els consells i els ajuntaments. L’objectiu és compensar la pèrdua econòmica pel tancament integral i proporcionar liquiditat als negocis afectats, i a la vegada garantir la continuïtat de la seva activitat.

Aquesta mesura s’adreça a sectors econòmics com bars i restaurants; empreses esportives amb espais tancats propis; acadèmies d’activitat física; les empreses corresponents que tancaren abans del desembre de 2020 i que la primera setmana de desembre tinguessin vigent un ERTO i no haguessin acomiadat treballadors afectats per l’ERTO des de l’inici de l’adjudicació; i tota la cadena de valors associada als punts anteriors. La quantia dels ajuts serà de 1.500 € per centre de treball i mes durant un període de fins a tres mesos (gener, febrer i març), sempre que aquell mes sigui vigent algun tipus de restricció per causes sanitàries. En el cas de Mallorca, els ajuts arribaran fins als 6.000 € en total per centre de treball, atès que abans de Nadal es varen aprovar ajuts per valor de 1.500 € més. Els beneficiaris, que podran computar fins a dos centres de treball, seran treballadors per compte propi i pimes que exercien la seva activitat l’11 de gener de 2021 i sense cap acta d’inspecció sanitària lligada a la covid-19.

  1. Creació d’un fons obert a tots els sectors productius

El Govern incentivarà els ajuntaments perquè presentin noves mesures de suport i dupliquin la quantitat aportada. D’entrada, es constitueix aquest fons dotat amb 20 milions d’euros, finançat a parts iguals entre el Govern i els ajuntaments. Aquest fons possibilitarà línies d’ajuts a sectors especialment afectats, com el comerç, les activitats culturals, l’oci infantil o el transport, així com altres activitats afectades pels tancaments aprovats aquest 2021.

  1. Suspensions fiscals durant el primer trimestre de 2021

Govern i ajuntaments, a través de la FELIB, plantegen la bonificació de diverses figures tributàries per donar liquiditat immediata a les empreses afectades per les restriccions. D’aquesta manera, es planteja una bonificació de les quotes corresponents al primer trimestre de 2021 de taxes com les de fems i de l’ocupació de la via pública, per exemple. Amb aquesta mesura, s’estima que l’estalvi global arribarà a més de 3,5 milions d’euros.

  1. Noves línies d’ISBA 2021

La nova línia de crèdits ISBA permetrà l’accés a un finançament de 100 milions per a pimes i autònoms, d’acord amb la previsió inicial del Govern, i el primer tram mobilitzarà 50 milions d’euros durant el primer semestre, per injectar liquiditat (fins a 300.000 €) o per ajudar a finançar noves inversions (fins a 750.000 €). Aquesta ajuda se suma als 180 milions aprovats per a més de 2.100 pimes i autònoms el 2020 mitjançant les diverses línies d‘ISBA, més del triple que durant tot l’any 2019.

La línia 2021 manté les condicions avantatjoses de la línia extraordinària covid de 2020 per facilitar a pimes i autònoms l’accés a préstecs bancaris: obtenen crèdits avalats pel Govern i ISBA al 100% i disposen de la bonificació del Govern de quasi la totalitat dels interessos i costs de l’aval. Són préstecs de fins a vuit anys (fins a quinze per a inversions) i amb carències de fins a 24 mesos, marge que permet que es puguin començar a pagar el gener de 2023. A més, s’incorpora una nova mesura de suport a pimes i autònoms dels sectors d’hostaleria, turisme, activitats connexes i petit comerç, entre d’altres: podran accedir als crèdits sense aportar garanties personals, en el cas de les pimes, ni comprometre el seu patrimoni personal, en el cas dels autònoms. La mesura s’aplica per un volum de fins a 25 milions dins el primer tram de la línia a operacions de fins a 70.000 euros.