Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

L’Associació de Varietats Locals (AVL) ha publicat el Catàleg de llavors 2021. Gràcies a la feina d’aquesta entitat, és molt més fàcil poder gaudir de melons, tomàtigues, carabasses, faves, cols, lletugues, síndries i melons, entre altres aliments a casa.

És un projecte que es va iniciar l’any 2011 i a dia d’avui es reprodueixen unes 60 varietats locals d’hortalissa i llegum. La majoria de varietats que es multipliquen tenen el segell de producció ecològica avalat pel Consell Balear de Producció Agrària Ecològica (CBPAE).

Enguany, el catàleg 2021 està dedicat a Toni Sunyer Monserrat, apassionat i defensor de les varietats locals. Ell i els seus tres fills sembren, seleccionen i extreuen la llavor dels cultius d’estiu que cada any multiplica, formant part de la xarxa de multiplicadors de l’Associació Varietats Locals. La fotografia s’ha fet a la seva finca de s’Aljub den Mel, a Cas Concos, mentre enfilava la mongeta de careta. El disseny, la fotografia i la maquetació és obra de Lluís Vidaña.

Podeu descarregar el Catàleg de llavors 2021 aquí. També hi trobareu les botigues on les podeu comprar.

Què entenem per llavors ecològiques?

  • SENSE PATENTSLes varietats protegides mitjançant patents o drets d’obtentor s’han d’eliminar dels sistemes ecològics de producció, tant pels problemes ètics que planteja l’apropiació dels éssers vius i els seus processos, com per la concentració de poder corporatiu que entranya aquest tipus de propietat intel·lectual.
  • SELECCIÓ PARTICIPATIVA Les entitats, públiques i privades, dedicades al desenvolupament i la millora de varietats tradicionals per a la producció ecològica han de posar en pràctica mecanismes que facilitin la participació activa dels usuaris finals del producte, tant persones productores com consumidores.
  • DRET DELS AGRICULTORS/ESLa producció i consum ecològics han de participar activament en la conservació i utilització sostenible dels recursos fitogenètics, a més de fomentar el desenvolupament del Dret dels Agricultors i Agricultores a conservar, utilitzar, intercanviar i vendre material de sembra o propagació conservat a les finques (FAO 2004).
  • FERTILITAT DEL SÒLLes varietats provinents de llavor ecològica han de preservar la fertilitat i vitalitat dels sòls, mitjançant l’ús òptim i sostenible dels recursos naturals, abastint de nutrients necessaris a la població (animal i humana), en quantitat i qualitat.
  • CAPACITAT D’ADAPTACIÓ Les varietats provinents de llavor ecològica han de tenir una important capacitat d’adaptació a condicions edafoclimàtiques i culturals locals, així com a una agricultura ecològica amb baixa aportació d’insums externs, incrementant i promovent la diversitat genètica intra i interespecífica i varietal.
  • NO TRANSGÈNICAEn la producció ecològica no s’ha de permetre l’ús de varietats obtingudes mitjançant tècniques de millora microbiològica. El genoma s’ha de respectar com a entitat indivisible i s’ha d’evitar la invasió artificial. També s’ha de respectar la cèl·lula com a entitat funcional indivisible (ECO-PB 2013).
  • POL·LINITZACIÓ OBERTACal potenciar l’ús de tècniques de selecció que estiguin a l’abast dels pagesos i pageses i que fomentin la interacció de les plantes en cultiu amb la resta dels organismes presents en el sistema. El resultat d’aquests sistemes de millora han de ser varietats reproduïbles, sexual i vegetativament, sense restriccions.
  • JUSTÍCIA SOCIALLa producció agrària ecològica ha de garantir l’autonomia i sobirania alimentàries i potenciar la cultura local i el desenvolupament dels territoris rurals, amb criteris de gènere, d’equitat i economia social. Ha de ser un espai que potenciï el desenvolupament de microempreses artesanals de llavors ecològiques i de varietats locals.
  • HERÈNCIA CULTURALLa millora de varietats per a la producció ecològica ha de ser respectuosa amb l’herència cultural i agronòmica amb què compta el material base, i per tant, amb els criteris usats pels agricultors i agricultores que l’han conservat.
  • VIABILITAT ECONÒMICAL’activitat de producció i venda de llavors ha de ser econòmicament viable. Cal garantir un preu just, tant per als productors de llavors com per als consumidors d’aquestes, que permeti donar continuïtat a l’activitat de producció de varietats locals i ecològiques adaptades a les característiques agroclimàtiques i culturals del territori.