Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Hi elaboren formatge DO Maó – Menorca Artesà

A la localitat d’Alaior, a Menorca, hi ha el lloc (que significa possessió o masia) de Binixabó. Els formatgers són el matrimoni Jaume Ameller i Pilar Sintes, juntament amb la germana de Jaume, Mari Ameller.

Aquest lloc és especial perquè és un dels pocs que fan formatge DO Maó – Menorca Artesà, és a dir, que està fet amb llet crua de vaca i també perquè és una de les 16 cavalleries que hi havia a l’illa. La llet prové de la trentena de vaques de raça frisona que viuen a la finca, uns animals que no comencen a donar llet fins als 2 anys. Les munyen dues vegades al dia i el divendres en fan formatge.

Aquest procés laboriós de fer formatge consisteix a fer quallar la llet, amb un quall d’origen animal, de manera que la llet queda presa, és a dir, adopta una forma sòlida. Aquesta pasta es talla fins que queden bocinets petits com un pèsol i, després, es posa  fins el fogasser i se li dona la típica forma quadrada, amb les puntes arrodonides i es ferma amb el lligam. Es posen a la premsa, amb un pes de 5 kilos durant 8 hores, temps en què perden el líquid, és a dir, el xerigot. Cada peça sol fer devers 3 kilos i en solen fer 33 per dia, el que suposa realment una producció limitada. Després es posen amb salmorra un temps determinat perquè agafi el punt de sal desitjat. A continuació els desen a la cambra de refrigeració, damunt els canyissos, a 14 graus, amb una humitat aproximada del 75% i cada setmana es giren de dalt a baix. Quan han passat 3 setmanes, que és quan el formatge agafa un to grogent, es posa oli, mantega o pebre bord perquè es conservi millor. Per llei, les peces de formatge de llet crua no es poden vendre fins passats dos mesos. De fet, entre 2 a 5 mesos, el resultat és un formatge semicurat, mentre que els que tenen un període de curació superior als 5 mesos s’anomenen formatge vell.

La formatgeria Binixabó fa part de la Cooperativa del Camp de Menorca, la principal agrupació de productors d’aquesta illa. Com a curiositat, cal dir dos aspectes. A Menorca és tradicional que els llocs siguin propietat dels senyors i dels pagesos al 50%; és a dir, que els pagesos en són també els propietaris, no solament treballadors. D’altra banda, a Mallorca, es consumeix el 55% del formatge elaborat per la DO Maó – Menorca.

A Binixabó, també hi elaboren brossat i mantega. A més de vendre directament llet, formatge i mantega, també hi podeu comprar altres productes produïts per ells mateixos com els ous de gallina, la sobrassada i la carnixulla.

Si voleu contactar amb Binixabó, aquí en teniu el telèfon: 971 18 81 68.

En aquest vídeo podeu veure una mica més com fan el formatge a Binixabó:

Podeu conèixer una mica més com és el formatge de Menorca aquí, en aquest document creat pel portal Illes Balears Qualitat, del Govern de les Illes Balears.