Redacció – Eva Remolina – AMIC
Els colorants alimentaris són substàncies utilitzades per donar color als aliments i begudes, una pràctica que s’ha estès àmpliament a la indústria alimentària. Tanmateix, sorgeixen qüestions sobre la seva seguretat i els possibles efectes negatius que poden tenir sobre la salut.
En primer lloc, és important entendre que molts colorants alimentaris fets servir avui dia són sintètics i poden contenir substàncies químiques que, en quantitats excessives, poden ser perjudicials per a la salut.
De fet, s’han associat alguns colorants, com ara les tartrazines (E102) i els azoics (antraquinona i blau patent V, E130 i E131, respectivament), amb reaccions al·lèrgiques i altres problemes de salut; com també passa amb el benzoat de sodi, el benzoat de potassi, el benzoat de calci i de l’àcid benzoic (E211, E210, E213 i E212). Això ha suscitat preocupació entre els consumidors i ha impulsat la recerca sobre alternatives més segures. En trobareu més informació a: Ets el que Menges.
Alternatives naturals
Una opció és usar colorants naturals, com els que hi ha a la fruita, la verdura i altres aliments. Aquests colorants naturals ofereixen una manera saludable de donar color als aliments sense exposar-se als possibles efectes negatius dels colorants sintètics. Per exemple, la remolatxa proporciona un color porpra intens, mentre que la cúrcuma o el safrà ofereixen un ataronjat lluent.
Imatge: Getty Images