Caterina Gelabert, us presenta el curs La Bona Cuina sobre receptes de 1715. La Cuina del Tricentenari.

Dissabte, 12 de desembre impartirà, d’11 a 14 hores, el taller de cuina a Can Alcover (carrer de Sant Alonso, 24 de Palma), una cita imprescindible per als amants de antiga, sana i amb producte local.

Els plats seran:

  • Ensaïmades farcides de pollastre (entrant)
  • (com que ara no és temps de carxofes, es farà sense, i quedarà com un aguiat de bacallà)

  • Bacallà amb carxofes (plat principal)
  • Menjar blanc (postres)
Podeu assistir a les sessions individualment o en conjunt. Els assistents tastaran i menjar tots els plats que s’expliquin i cuinin.

El preu de cada sessió és de 30 euros (25 euros per als socis de l’Obra Cultural Balear.

Inscripcions al Can Alcover 971 729 446 (pagament presencial) o a Gastromarket (pagament en línia).

ELS ASSISTENTS TASTARAN I MENJARAN TOTS ELS PLATS QUE S’HI EXPLIQUIN

En els tallers es cuinarà amb els millors aliments gràcies a:

  • Especias Crespí: Són especialistes en herbes aromàtiques, infusions i condiments. Us passegen per la cultura gastronòmica més tradicional i més contemporània i, també més internacional.
  • Goethe (Zumi Glub): És l’empresa puntera en begudes i resfrescs de Mallorca. A través de la marca Zumi Glub elabora refrescs com la Pinya Mallorquina, un dels refrescs més populars creats a l’illa.
  • Son Bordils: Un dels cellers amb més història de Mallorca. Aquest celler, ubicat a Inca, és apreciat pels entesos perquè elabora un vi de qualitat. La finca té una extensió de 34 hectàrees on hi ha sembrades varietats de vinya autòctones i forànies (callet, mantonegro, monestrell, premsal blanc, merlot, cabernet sauvignon, sirà, chardonnay, moscatell i premsal blanc).
  • Oli de Jornets: És considerat com un dels millors del món. Es tracta d’un suc d’oliva de la qual en surt un oli extraordinari de gran qualitat.
  • Cafès Bay: Importen directament el cafè de Brasil, Colòmbia, l’Índia, Vietnam i Hondures. A la fàbrica de Lloret de Vistalegre (Mallora) el torren, el molen, l’envasen i el distribueixen.

A més, també hi col·labora l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears, la Comissió Cívica del Tricentenari 1715-2015  i l’Obra Cultural Balear.

Més informació i inscripcions: http://gastromarket.es/19-activitats-gastronomiques

MÉS INFORMACIÓ SOBRE LA BONA CUINA DEL TRICENTENARI

Caterina Gelabert: La vinculació al món de la restauració s’inicià l’any 2000 com a cambrera al bar Bigalot de Palma. Ha combinat la seva formació com a historiadora de l’art amb la seva passió pels fogons. Ha participat en diferents actes culinaris i càterings. És autora del blog gastronòmic Taula Posada <http://taulaposada.com> on demostra la seva devoció per una cuina equilibrada i en la que predomina el producte local i de temporada. Actualment treballa com a cuinera a domicili.

Gastronòmicament se suma a la celebració del tricentenari de la commemoració de la guerra de successió, que va suposar la derrota davant de les tropes borbòniques i la pèrdua de les institucions que eren pròpies de les illes Balears, com el Gran i General Consell, i a través del Decret de Nova Planta tengué greus conseqüències polítiques, socials, econòmiques, lingüístiques i culturals.

La cuina del segle XVIII, és una cuina molt influenciada per l’edat mitjana. De fet, com explica Tomeu Arbona (Fornet de la Soca) al programa ‘Tricentenari’, emès a Ona Mediterrània el 22 de juliol de 2015, l’evolució culinària a Mallorca va ser molt lenta. Al segle XVIII trobam una cuina molt poc diferenciada de les classes més benestants de les classes pobres. Era habitual menjar repetitivament el mateix plat durant la setmana, especialment entre les classes més baixes.

El pa és omnipresent a tots els estaments, n’és bon exemple les sopes, amb la diferència que les classes més pobres les mengen només de verdura, mentre que les més benestants les fan amb peix o carn. Era molt apreciat l’aviram: perdius, colomí, cegues, tudons… També la llebre i el conill. De fet, la caça era molt habitual.

Al segle XVIII, els flaons, que ja es feien amb ametlla, passaren d’estar fets amb una pasta pràcticament de pa, a una pasta més enriquida feta amb saïm, vi i oli. El quarto es feia fins al segle XVIII amb farina de xeixa i passa a fer-se amb pols de midó de patata. També hi ha canvis amb el menjar blanc que s’elabora amb farina d’arròs en comptes de la farina de blat al menjar blanc. La pasta real és gairebé omnipresent, feta amb ametlla, considerada de les més exquisides.

Començament segle XVIII comencen els gelats. S’anomenaven aigües gelades: Nevaters duen neu de la muntanya i es comença a mesclar amb altres aliments. Època en què comença la popular cafeteria Can Joan de s’Aigo.

D’altra banda, cal recordar que Mallorca abastia Barcelona de farina durant la guerra de successió.