Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern de les Illes Balears ha publicat al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) la protecció nacional transitòria per a la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Pebre Bord Mallorca / Pimentón de Mallorca.

Aquest fet implica que el pebre bord de la campanya actual, que compleixi amb els plecs de condicions, es podrà comercialitzar per primera vegada amb el distintiu DOP Pebre de Mallorca / Pimentón de Mallorca. També suposa que només els elaboradors de pebre bord podran usar el nom de ‘Mallorca’ si estan inscrits al cens d’aquesta DOP.

Les passes per crear aquesta denominació d’origen protegida varen començar fa més de 5 anys, quan l’Associació pel Foment del Pebre de Mallorca i Slowfood Illes Balears es varen posar a treballar per recuperar i preservar el cultiu d’aquest pebre de l’espècie Capsicum Annumm L., de la varietat autòctona tap de quartí.

Procediment

La protecció nacional transitòria publicada al BOIB és una facultat que atribueix la normativa comunitària que permet que, un cop finalitzada la tramitació de l’expedient en àmbit estatal, es pot protegir la denominació d’origen.

Mentrestant, la Unió Europea analitzarà ara l’expedient de la DOP que se li ha remès i el publicarà, després, al Diari de la Unió Europea, fet que obrirà un termini de tres mesos durant el qual els estats membre de la UE poden presentar oposició a aquesta decisió.

Els integrants de l’Associació pel Foment del Pebre de Mallorca representen el 71% de la superfície cultivada de pebre bord de Mallorca i més del 78% del total de la producció, de fet, 3 dels 5 elaboradors pertanyen a aquesta entitat.

El valor econòmic total de la producció del Pebre Bord de Mallorca / Pimentón de Mallorca és de fins a 375.000 euros anuals. Aquesta producció anual és de 28,75 tones mètriques, de les quals 22 són elaborades pels productors integrants de l’Associació pel Foment del Pebre de Mallorca.