/

La tempesta Juliette farà disminuir un 50% de la producció d’oliva de Mallorca

Miquel Arbona va fer aquestes declaracions en el marc de la Festa de l'Oliva, que se celebra anualment a Raixa

El president del consell regulador de la Denominació d’Origen Protegida Oliva de Mallorca, Miquel Arbona ha manifestat la preocupació pels quantiosos danys que han patit els olivars a conseqüència de la tempesta Juliette, que ja fan preveure una reducció del 50% de la producció d’oliva per la propera campanya. Així ho va expressar a la Festa de l’Oliva, celebrada el divendres 17 a Raixa (Bunyola).

“Quan no és la sequera, és la mosca de l’olivera i enguany que tendrem aigua, la neu ens ha destrossat… des de l’any 2017 no hem tingut una collita bona”, ha lamentat Arbona. Tampoc va voler deixar d’esmentar que “hem d’agrair als pagesos el seu compromís i tenacitat per continuar endavant, també de les institucions que, amb el cas d’aquest darrer episodi de Juliette, ràpidament s’han posat a disposició i a treballar en les formes de que els que han patit danys puguin accedir a ajudes per recuperar el perdut, les quals esperem arribin prest.” ha afegit.

La Festa de final de collita d’Oliva de Mallorca, va reunir productors i convidats entre els quals hi havia Josep Lluís Colom, conseller d’Hisenda i Funció Pública del Consell de Mallorca; Fernando Fernández, director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural; el director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell i Joan Font, director insular de Promoció Econòmica.

En el marc de la celebració, la família de sa Cabana Vella de Fornalutx ha rebut l’Oliva de Plata, insígnia amb la qual distingeix els custodis del paisatge i tradició olivarera de Mallorca. Tambés’ha distingit Pepe Estévez Sánchez, amitger que durant més de quaranta anys ha intervingut en conservació i recuperació d’olivars emblemàtics com el de Miramar i Son Gual.

Ja en un ambient més festiu, els assistents van gaudir d’una bunyolada i ballada amb l’agrupació Estol de Tramuntana, emulant les celebracions amb les que es tancava la collita a les possessions temps enrere. La denominació d’origen protegida (DOP) Oliva de Mallorca agrupa 65 productors que sumen més de 77.000 oliveres per damunt dels setanta-cinc anys i tres elaboradors (Olis Sóller, Son Mesquidassa i Son Moragues).

Cal destacar que la DOP Oliva de Mallorca és una de les dues denominacions d’origen protegida d’oliva de taula que existeixen actualment a l’Estat espanyol, juntament amb la DOP Aloreña de Málaga, i diferencia únicament les olives de la varietat mallorquina, és a dir, empara específicament la producció de l’olivar tradicional en la seva major part localitzat a la Serra de Tramuntana, per la qual cosa ofereix un valor afegit tant a productors com a consumidors.

Deja una respuesta

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat