Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ben entrants al mes d’octubre, la verema 2020 es dona per acabada. Per això, les dues denominacions d’origen de Mallorca han fet balanç. Tant la DO Pla i Llevant com la DO Binissalem coincideixen que ha estat una temporada en què hi ha hagut un descens en la recol·lecció de raïm i també remarquen que enguany moltes vinyes han patit de Mildiu, a més dels efectes col·laterals de la covid-19.

DO Pla i Llevant: Verema 2020

En aquesta campanya s’han recol·lectat un total de 296 hectàrees, de les quals s’han produït un total de 1.495.715 kg. Un 31% menys respecte a la verema 2019.

Respecte a les xifres pels diferents tipus de raïm les xifres han estat 618.952 kg de raïm blanc un 22% menys respecte a l’any 2019 i 876.763 kg de raïm negre, 37% menys que l’any anterior.

Antoni Bennàssar, president de la DO Pla i Llevant i biòleg, explica que hi ha dos motius que han estat els principals causants d’aquest descens en producció: D’una banda els factors naturals que fan que les produccions agrícoles variïn d’un any a un altre. El factor més important per a la disminució de la producció ha estat l’atac del míldiu. Aquest fong cada any hi és present, però enguany el seu atac ha estat especialment virulent, fins i tot ha  destruït moltes vinyes. Normalment només és actiu durant la primavera, però aquesta temporada ha actuat durant pràcticament tot el cicle, per això, els han hagut de fer molts tractaments tot i que l’atac no ha estat igual en totes les vinyes.

Una altra malaltia present durant l’estiu és la cendrada (oïdi), que enguany tampoc no ha faltat a la cita, però amb una intensitat similar a la d’anys anteriors. La plaga de mosquit verd, especialment activa a finals d’agost. Ha estat ja l’últim factor que no ha ajudat a aquesta anyada. Ataca a les fulles que s’assequen i cessen en la seva activitat provocant problemes de maduració al raïm.

El segon motiu és el coronavirus, que ha influït de forma indirecta. «Quan va arribar el confinament va cessar de manera dràstica la venda de vi. Els cellers en plena campanya d’embotellament i de venda de l’anyada 2019 i amb els dipòsits i botes plens, al costat d’un gran estoc de vi emmagatzemat i amb la necessitat de tenir espai per a aquesta anyada, es va prendre la decisió de practicar podes i podes en verd més intenses per limitar la producció de vi.

Tot i això, Bennàssar destaca que els raïms que s’han recol·lectat són d’una gran qualitat. De fet, «existeix una relació directa entre la baixa producció de les vinyes i la qualitat dels vins. Es pot observar que la producció mitjana autoritzada en el Pla i Llevant és de 9000 quilos per hectàrea i aquest any ha estat escassament de 5000 quilos, cosa que augura una excel·lent qualitat del raïm que ha entrat en els cellers, que dona com a resultat una alta qualitat de els vins que s’elaboren».

DO Binissalem: Verema 2020

En aquesta campanya s’han incorporat dos cellers noves a la DO Binissalem, Microceller Soca-Rel (Consell) i Santa Catarina Vins de Mallorca (Sencelles), de manera que l’entitat està formada per 11 cellers. La verema va començar el 6 d’agost, per la qual cosa es va avançar una setmana respecte al 2019.

Les pluges de maig i juny van provocar, en algunes zones, l’aparició de focus de míldiu, un fong que afecta principalment a les fulles però que, en època de floració i quallat de la flor, pot afectar, de manera important, a raïm. Tanmateix, aquesta situació va ser controlat pels viticultors que, atents sempre de el temps, apliquen els tractaments preventius necessaris.

La producció total destinada a elaborar vins de la DO Binissalem ha estat de 1.065.868 kg, un 26% inferior a la del 2019. El 72% de la producció correspon a varietats negres i el 28% a varietats blanques. Les varietats autòctones, que marquen la singularitat dels vins DO Binissalem, representen un 57% del total de la verema, dada que augmenta un 4% respecte a la campanya anterior. Pel que fa a les varietats negres, la Mantonegro representa un 49%, Callet un 5% i Gorgollassa un 0,3% i entre les blanques, la Moll (també dit Premsal Blanc) representa un 52% i Giró Ros un 12%.