/

Palma viu la 28a edició de la Festa de l’Albarinho

El vi Bernón s'ha triat, entre més de 70 referències, com el millor elaborat amb aquesta varietat autòctona gallega

El vi de la varietat Albarinho és el protagonista d’una festa amb nom propi. Des de fa 28 edicions, l’empresari jubilat Antonio Seijas organitza aquest esdeveniment per reivindicar el vi elaborat amb la varietat més característica de la denominació d’origen Rias Baixas i, alhora, de la seva terra natal: Galícia.

La Festa de l’Albarinho va tenir lloc el dimecres 11 de juny, al restaurant El Náutico del Club Nàutic de Palma. Té el suport de l’Ajuntament de Cambados i de diverses entitats de Mallorca com ara el grup Tast, l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears, l’Associació de Sommeliers de les Balears, Restauració CAEB, a més de dels embotits Entrepeñas de Geras de Gordón (Lleó), els productes de Porco Celta de Casa Hermelino d’O Valadouro (Lugo) i  la faba (mongeta blanca) de Lourenzá (Lugo).

A més a més, després de l’èxit de l’any passat, el restaurant El Náutico de Palma tornarà a oferir unes jornades de cuina tradicional gallega els dies 12, 13 i 14 de juny a migdia, dirigides per Gabriel Bea, reconegut xef per la seva trajectòria al Gran Hotel La Toja, i pel pulpeiro José Manuel Rodríguez.

Aquesta festa no té ànim de lucre, i té com a finalitat donar a conèixer el bon vi albarinyo a Mallorca on està introduït a la majoria d’hotels, restaurants i hostaleria en general. Seijas la va començar a organitzar quan era el propietari i director de l’hotel Colon, situat a l’Arenal de Palma. Cal dir que, com cada any, té un caràcter solidari; per això es destina el 50% de la recaptació (10 euros)  a l’Associació Mallorca Sense Fam, una organització local que ajuda moltes famílies necessitades. A l’edició d’enguany (2025), hi col·laboren a l’esdeveniment prop de cinquanta cellers d’aquestes cinc subzones amb més de 70 referències que es podran tastar durant.

També s’hi ha organitzat un tast de vins a cegues. El primer i segon premis han estat per a Bernón, del celler Aquitania, i per a Puerta Santa d’Adegas Morgadío.

Una mica d’història i d’informació sobre l’albarinyo
La denominació d’origen Rías Baixas abasta la província de Pontevedra i una petita part de la de la Corunya, i es divideix en cinc subzones: Val do Salnés (Cambados), O Rosal, Ribeira do Ulla, Comtat do Tea i Soutomaior.

És característic dels vins de Rías Baixas el color de groc palla, les aromes florals i de fruita, d’intensitat mitjana i potent; la seva frescor i suavitat, la seva acidesa equilibrada i matisos amplis dins boca, tan propis del clima atlàntic que caracteritza les Rías Baixas gallegues.

Diuen les llegendes gallegues els monjos foren els que varen dur els ceps dels raïms blancs d’albarinho i que els van cultivar a la Vall de Salnés…. Altres històries diuen que van ser les legions d’August… la veritat és que d’aquests raïms va néixer el vi albarinyo, el blanc més emblemàtic de Galícia.

Deja una respuesta

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat