/

Agromallorca, millor productor sostenible d’Espanya 2023

És una de les 10 empreses premiades per BBVA i El Celler de Can Roca

BBVA i El Celler de Can Roca han reconegut l’empresa Agromallorca com un dels deu guanyadors dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles d’Espanya de 2023.

Els guardonats han destacat per les bones pràctiques sostenibles dins l’àmbit mediambiental, com també per l’impuls de l’entorn rural, el relleu generacional i la inclusió social. Devers 150 productors de totes les comunitats autònomes s’han presentat a la quarta edició d’aquests premis, fet que suposa un increment de les candidatures del 60% respecte del 2022.

Els guanyadors d’aquests reconeixements formaran part d’un pla de difusió que durà les seves històries a tot el territori estatal, i els seus productes s’inclouran en una recepta elaborada pels germans Roca.

La tomàtiga de ramellet d’Agromallorca; el formatge de cabra de floridura blanca de Suerte Ampanera (Madrid); la ceba negra ecològica de La abuela Carmen i la tomàtiga rosa de Cortijo la Reina (Còrdova); els bolets de Bolet Ben Fet, l’hamburguesa de vedella ecològica d’Ecològica dels Pirineus i la nectarina Honey Top d’Explotacions Agricoles Mas de Baix (Catalunya); el gerd de BosqueSòria (Castella i Lleó); la maduixa deshidratada de Trasdeza Natur (Galícia); i el formatge semicurat de llet de cabra de Quesos Aborigen (Canàries), han estat els guanyadors de la quarta edició dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles d’Espanya.

Agromallorca, una empresa de referència

Fundada el 1964, Agromallorca compta amb la tercera generació de persones implicades a produir diferents tipus d’hortalisses i fruites. Contribueix amb l’economia circular a través d’una planta de cuc de terra i de l’ús d’envasos reutilitzables. Redueix el seu impacte al planeta amb la recollida d’energia solar gràcies a una instal·lació de plaques fotovoltaiques. Pel que fa a l’ús de l’aigua, fa la recollida d’aigües pluvials i controla el reg amb sensors. Disposa de certificats com GLOBALGAP, i la seva tomàtiga de ramellet està avalada amb el certificat Tomàtiga de Ramellet de Mallorca del Govern de les Illes Balears.

En matèria social, col·labora amb diferents organitzacions mallorquines per a la defensa i la promoció del producte local, i cooperatives agroalimentàries d’Espanya, i forma part d’un projecte europeu que analitza la relació entre el sector agroalimentari i el turisme a través de la innovació tecnològica. A més, el producte que Agromallorca no pot vendre, el donen a diferents ONG.

Isabel Vicens, presidenta d’Agromallorca, ha assegurat que aquest premi suposa “un gran al·licient per seguir més anys i una oportunitat perquè es coneguin els nostres productes a través de BBVA i El Celler de Can Roca”. A més, ha destacat que senten “una gran responsabilitat per continuar produint la tomàtiga de ramellet de Mallorca amb la màxima exigència en seguretat alimentària, qualitat, sostenibilitat i responsabilitat”.

Impuls al producte ecològic local

Els productes premiats, que tenen el certificat oficial de producció ecològica, formaran part d’una de les receptes que els germans Roca elaboren i difonen dins de Gastronomia sostenible. Una iniciativa que BBVA també impulsa amb El Celler de Can Roca per donar suport als petits productors de l’Estat espanyol i promoure la cuina saludable amb productes de temporada. A més, es donaran a conèixer les històries inspiradores de cadascun dels guanyadors a través d’un pla de difusió que contribuirà a situar-los al mapa de la producció sostenible local.

En aquesta edició el jurat, format per membres de BBVA, El Celler i la Fundació Ecologia i Desenvolupament (ECODES), ha valorat la incorporació de criteris mediambientals, socials i de sostenibilitat econòmica als seus models de negoci. En concret, ha tengut en compte qüestions com la disminució de la petjada de carboni; la incorporació de mesures per millorar l’eficiència energètica durant els processos de producció; les mesures adoptades en matèria d’inclusió social, el relleu generacional a l’empresa, com també la importància de la seva activitat com a motor de desenvolupament de les zones rurals.

Alberto Cano, director de Pimes de BBVA a Espanya, comenta que “hem tornat a premiar deu iniciatives que tenen darrere històries que són tot un exemple. Projectes que poden servir d’inspiració a pimes i autònoms que estiguin incorporant la sostenibilitat a la seva activitat per evolucionar el seu negoci cap a models més sostenibles, o perquè vulguin iniciar un projecte verd i inclusiu”. Per part seva, Joan Roca, propietari del Celler de Can Roca, ha ressaltat: “És un orgull formar part d’aquest jurat i poder donar valor als productors que treballen dia a dia compromesos amb la sostenibilitat. De la mateixa manera, aquests 10 productors fan una tasca crucial tant pel medi ambient com pel futur de l’agricultura i la ramaderia del país”.

En aquesta convocatòria, Andalusia ha estat la comunitat autònoma més participativa amb el 20% de les candidatures, seguida de Catalunya (16%), el País Valencià (11%) i Aragó (9%). Pel que fa als sectors, tots han estat representats en aquesta quarta edició. Destaquen les hortalisses i les fruites d’espècies herbàcies; les fruites d’espècies llenyoses (de llavor, de pinyol o els cítrics); la carn i els ous; com també l’oli i el greix que aglutinen devers el 60% dels productes presentats pels agricultors, ramaders i productors d’aliments en general.

Des que BBVA i El Celler de Can Roca van decidir posar en marxa els Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles d’Espanya –iniciativa d’impacte social i econòmic que se suma a altres col·laboracions iniciades el 2013– a prop de 500 pagesos, ramaders i productors d’aliments en general han presentat les seves candidatures a aquests guardons. D’aquests, 36 s’han convertit en guanyadors, aconseguint impulsar les vendes, augmentar la producció, posar en marxa noves activitats, iniciar l’expansió nacional i internacional i aconseguir més visibilitat dels seus productes ecològics.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat