//

Andreu Palou: “La Sobrassada de Mallorca vol consolidar-se com a representant de les nostres tradicions, cultura i territori”

Antoni Pinya i Sebastià Cruellas han rebut les medalles d'or de 2024

El consell regulador de la indicació geogràfica protegida (IGP) Sobrassada de Mallorca va celebrar dissabte 4 d’octubre la reunió anual amb els seus socis, a l’Hotel GPRO Valparaíso Palace & Spa.

Aquesta jornada de treball va servir per debatre sobre els temes principals que afecten tant el sector com els elaboradors. A més , hi varen participar professionals de prestigi d’àmbit estatal i europeu, que varen compartir la seva experiència i visió sobre temes clau per a l’activitat professional del sector.

Objectius assolits
Andreu Palou, president del consell regulador IGP Sobrassada de Mallorca, va destacar que “alguns dels objectius aconseguits enguany són l’ampliació del jurat de tast, amb 20 nous tastadors acreditats, que s’han entrenat durant un any. També va remarcar la importància d’haver signat el conveni amb l’ONCE que visibilitza la sobrassada a totes les comunitats autònomes. D’altra banda, hem creat la Càtedra Sobrassada de Mallorca IGP, amb la Universitat de les Illes Balears, que implica establir una eina poderosa per impulsar la col·laboració entre el món científic, acadèmic i empresarial, que promogui la innovació, la transferència de coneixement , la formació i el desenvolupament econòmic i social”.

A més, Palou ha assenyalat que “la sobrassada de Mallorca vol consolidar-se com a representant de les nostres tradicions, de la nostra cultura i del nostre territori, amb un estudi que, de manera preliminar, mostra la llesca de pa amb sobrassada de Mallorca com un referent nutricional de la nostra gastronomia saludable”.

Medalles d’Or 2024: Antoni Pinya i Sebastià Cruellas
Durant l’acte, també es varen lliurar les Medalles d’Or de 2024, que enguany s’han atorgat a Antoni Pinya Florit (cuiner) i Sebastià Cruellas Rosselló (Embotits Obrador), per la seva gran tasca a l’engrandiment i coneixement de la Sobrassada de Mallorca.

Antoni Pinya, nascut a Sóller, ha dedicat la seva carrera a l’ensenyament de la cuina des de 1983. Ha fet feina a diverses institucions de Mallorca. Destaca per la seva implicació desinteressada en la promoció de la Sobrassada de Mallorca IGP. Així, col·labora amb aquest consell regulador per reintroduir aquest producte tradicional a la cuina actual. Va publicar el primer receptari dedicat a la sobrassada a 1998 i va continuar amb cinc llibres més, dos dels quals van ser premiats, com ara La sobrassada a Mallorca cuina i cultura, escrit amb Antoni Contreras. També destaca el Gourmand World Cookbook Awards com a millor llibre del món de cuina mediterrània escrit en llengua castellana de l’any 2023, amb menció especial a la publicació Sobrasada de Mallorca: color y sabor. Va dissenyar el ganivet per untar i tallar sobrassada i participa en activitats de divulgació, showcookings i va impartir classes magistrals i tasts arreu del món, per la qual cosa és una figura cabdal en la promoció de la Sobrassada de Mallorca IGP.

Sebastià Cruellas va començar al sector carni abans d’assumir la direcció d’Embotits Obrador, Can Manxa, i es va involucrar fermament a la IGP Sobrassada de Mallorca d’ençà 1994. Com a vocal titular del consell regulador entre 2013 i 2022, va impulsar la Sobrassada de Mallorca de Porc Negre, per defensar les tradicions mallorquines i per promoure la participació activa dels elaboradors. Sebastià Cruellas és, avui dia, el tastador més antic en actiu del Panell de Tast. A més, va participar a les jornades primigènies de recerca, fa més de 23 anys, per crear la primera fitxa de tast de Sobrassada de Mallorca que recollís les peculiaritats del porc negre mallorquí. A més, va integrar la seva finca Son Roig Bo per produir matèria pròpia, sempre compromès amb la qualitat i la tradició.

Altres actes
La cita també va incloure una ponència sobre ‘Nous desafiaments per a les indicacions geogràfiques en el futur’, que va impartir Vincenzo Carrozzino, director general d’Agri-food Development and Quality del Ministeri de Polítiques Agrícoles i Alimentàries de Roma.

També hi hagué una exposició sobre ‘Les indicacions geogràfiques a Espanya: situació i caracterització’ a càrrec de Javier Maté Caballero, subdirector general de Control Qualitat Alimentària i Laboratoris Agroalimentaris al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat