Representants de la producció i de la transformació de llet a Catalunya han posat en marxa el projecte Lactòfils, la Ruta dels Làctics, amb l’objectiu d’oferir a totes aquelles persones entusiastes de la llet i els seus derivats experiències culturals i gastronòmiques sobre aquests productes. El projecte arrenca amb tres rutes (Barcelona, Girona i Lleida), i s’està treballant ja en una nova ruta per Tarragona. Així, els i les entusiastes dels làctics, que des del projecte han anomenat Lactòfils, poden accedir al lloc web de les tres rutes dins de la Gastroteca, per veure quins espais i experiències poden visitar.
“Hem mirat de construir tres experiències (rutes) úniques al voltant dels productes lactis, adreçada als fans de la llet, dels iogurts, de les postres, dels formatges i de la gastronomia en general”, explica Ignasi Sans, president de l’Associació Interprofessional Lletera de Catalunya (ALLIC), principal entitat impulsora de les rutes, que agrupa el sector productor i industrial i que gestiona el Laboratori Interprofessional Lleter de Catalunya, encarregat de garantir la qualitat i seguretat de la llet i els productes làctics, una eina que contribueix a la millora continuada del sector.
La ruta seguirà també el seu camí “sota el paraigua de l’Institut de la Llet i dels Productes Làctics de Catalunya”, segons afirma Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de Generalitat de Catalunya. A més, “està oberta a incloure altres agents del sector làctic que en vulguin formar part.
El projecte està pensat per tal que cada família pugui dissenyar i adaptar la seva pròpia ruta, escollint aquells espais i experiències visitables que els desperten interès i que s’adapten al seu temps disponible: un dia, un cap de setmana o una escapada més llarga. Segons Laura Martí, responsable de la Gastroteca, que disposa actualment de 13 rutes basades en diferents productes “el principal objectiu de les rutes és descobrir l’origen dels aliments i les tradicions d’arreu de Catalunya”. I afirma que “el que les fa tan interessants és que permeten visitar camps, molins, granges, obradors, agrobotigues, centres d’interpretació i molts altres espais on els propis agents ens acompanyen per posar en valor la importància de cadascun d’aquests aliments en el nostre territori”.
Ametller Origen: “Més del 40% dels nostres clients compren formatges”
La presentació de Lactòfils ha comptat amb la presència de dos dels divuit agents territorials de la ruta, per explicar les activitats que porten a terme en el marc d’aquesta iniciativa. Eva Rodríguez, directora de Màrqueting d’Ametller Origen, ha apuntat que “impulsem tasts i maridatges de formatges, sempre intentant donar presència a petits productors per donar a conèixer entre la ciutadania la riquesa de productes que tenim al nostre abast.” Rodríguez ha apuntat algunes dades que demostren l’interès dels consumidors per aquests derivats de la llet: “Més del 40% dels nostres clients compren formatges, el que vol dir que és un aliment que agrada. A més, 250 persones van fer el taller el darrer any, i actualment estem treballant per ampliar-lo perquè és un dels tallers amb més èxit que tenim”.
La Fageda, molt més que iogurts
Per la seva banda Mariona Martí, relacions públiques i institucionals de La Fageda, a Girona, ha explicat que “La Fageda és molt més que iogurts”, i assegura que “les persones que ens visiten coneixen la missió del nostre projecte social, fan una ruta guiada per les instal·lacions per ser testimonis de la nostra manera de treballar, de les pràctiques de benestar animal, de la munyida robotitzada i del procés de producció dels nostres iogurts, i finalment tasten els productes de La Fageda”.
Altres iniciatives sobre la llet i els làctics
Durant la cloenda de l’acte de presentació de les rutes, Joan Gòdia ha posat de relleu les diverses accions que s’estan duent a terme des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per tal de preservar el patrimoni agroalimentari de Catalunya: “Durant els propers mesos s’espera que estigui en marxa l’Institut de la Llet i dels Productes Làctics de Catalunya, que juntament amb el Banc dels Aliments s’enfoquen a oferir informació veraç i científica per aturar les fake news sobre la llet. D’altra banda, s’està treballant en el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya, amb prop de 300 mesures que inclouen accions per la protecció dels productes autòctons. Finalment, s’està treballant en un projecte europeu que permeti la digitalització del sector i la valorització de la llet i els seus derivats”. A més, l’ALLIC, té en marxa altres projectes com La Bona Llet, una plataforma d’informació que va posar en marxa l’any 2020, per lluitar contra els falsos mites.
Un sector rellevant en l’economia catalana
Els productes lactis tenen un fort lligam amb l’alimentació i la gastronomia catalana, amb un gran component cultural arrelat al territori. De fet, a Catalunya actualment hi ha 378 explotacions de vaques lleteres amb un cens de 73.118 vaques de llet. Per la seva banda, hi ha 106 explotacions de cabres de llet, amb un cens de 26.863 cabres lleteres i 19 explotacions d’ovelles de llet amb un cens de 6.700 ovelles lleteres. A més a més, l’any 2021 es van consumir a tot Catalunya 60 litres de llet de vaca per persona, 10,3 quilos de iogurts i 8,7 quilos de formatge.
Des d’un punt de vista econòmic es tracta d’un sector rellevant, donat que cada català destina 43 euros l’any a la compra de llet de vaca, 21 euros a iogurts i 72 euros a formatges, segons dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Consultau les propostes a continuació: