Aquest nou producte ha estat impulsat per Pep Abellán. Els porcs negres, de raça autòctona de Mallorca, es crien i alimenten a l’illa

Darrerament es comença a veure a mercats i fires un producte nou. Es tracta de Cuixot, el primer pernil fet amb porc negre mallorquí. El producte va cridar molt l’atenció a la darrera edició de la Fira de Son Carrió, celebrada a començametn del mes de maig i dedicada a aquesta espècie autòctona. Fa un parell de dies, ha estat protagonista de la cita gastronòmica celebrada al celler Macià Batle de Santa Maria, que ha comptat amb la participació de cuiners com Santi Taura, Benet Vicens (del restaurant Béns d’Avall) o Vicky Pulgarín.

Un dels impulsors de Cuixot és Pep Abellán. L’any 2009 va tenir la idea de fer un pernil amb porcs autòctons de Mallorca, concretament de la raça de porc negre. De llavors ençà, va desenvolupar el projecte, amb estudis i tasts fins a aconseguir Cuixot, un pernil fet amb porc negre mallorquí.

Criat a Mallorca, elaborat a Guijuelo

Segons explica Abellán, aquest cuixot està fet de porc negre mallorquí certificat, uns animals que s’han criat i alimentat a Mallorca, concretament a les finques de Can Company (entre Petra i Son Serra de Marina) fins que pesen 175 kilos, quan es duen a Espanya, concretament a Guijuelo (Salamanca) on s’acaben d’engreixar i de sacrificar.

Una vegada que el pernil s’ha curat a Guijuelo, procés que dura entre 6 i 12 mesos, a una temperatura aproximada de 14 graus i amb un 60% d’humitat, el porc retorna a Mallorca convertit en cuixot per comercialitzar-se.

Un producte fet a Mallorca que menysté la llengua pròpia

Val a dir que tota la informació de la web es troba en espanyol, anglès i, fins i tot, en italià. Ara bé, tot i que el producte està fet amb animals criats a Mallorca i amb una raça autòctona, no ofereix informació en català. Aquest fet no es produeix amb altres productes com el vi, l’oli o la sobrassada de Mallorca, que sí que tenen en compte la llengua pròpia de Mallorca, fins al punt d’atorgar més autenticitat a l’aliment.

Preu i altres embotits

El cuixot es ven a 450 euros la peça i el braç (paleta) a 250 euros. També se n’elaboren altres tipus d’embotits com el braç (paletilla), xoriço i salsitxes. A més, també es fa llom i llomets, adobats amb la variatet de pebre bord de tap de quartí.

Per a més informació o comprar el producte visitau la web: cuixot.com

Podeu conèixer una mica més el producte de Cuixot amb aquest vídeo de Canal 4