Consells a tenir en compte aquestes festes de Nadal, Cap d’Any i Reis

La Societat Espanyola d’Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll alerta que durant les festes de Nadal és quan més engargussaments es produeixen. Els més afectats solen ser els infants i les persones majors.

Els més menuts de la casa no tenen les vies respiratòries ni el tub digestiu completament desenvolupat, un fet que s’agreuja ja que tenen la tendència de dur a la boca tot allò que els sol cridar l’atenció. De fet, segons un estudi recent publicat a la revista Nurs Child Young People, el raïm consumides senceres (amb pell i amb llavors) són la tercera causa d’asfíxia relacionada amb el menjar en menors de cinc anys.

L’Associació Espanyola de Pediatria també apunta que no s’han de donar mai fruits secs sense moldre abans dels tres anys d’edat, a causa del alt risc d’ennuegament i crisi de sufocació i seria recomanable no fer-ho fins als sis o set anys. Això es deu al fet que els infants no són capaços de mastegar ni triturar com ho fa un adult, de manera que el fruit sec pot aspirar per accident fins al pulmó, obstruint la respiració o, fins i tot, provocant patologies com una pneumònia o alguna cosa més greu .

Les pomes, pastanagues crues, llavors, crispetes de blat de moro, trossos grans de carn, cacauets o xiclets, entre d’altres, són altres aliments amb els quals els nens poden asfixiar per aspiració. No obstant això, aquests episodis no només passen amb el menjar. També amb les peces petites de les joguines, per exemple.

Així que, ara que s’acosta la Nit de Cap d’Any i els menjars de Reis, cal tenir molta precaució.

Foto: jackmac34
Font: http://seorl.net/atragantamientos-ninos-navidades/