/

Els pistatxos: un remei per prevenir l’estrès postvacacional

Menjar 49 festucs al dia dona els nutrients essencials per encarar la tornada a les rutines diàries

Amb el retorn a la feina i a les obligacions quotidianes, el cos pot experimentar apatia, tristesa o cansament, especialment si li falten nutrients. La doctora Nieves Palacios, cap del Centre de Medicina de l’Esport del Consell Superior d’Esport i nutricionista d’esportistes olímpics, comenta que la falta de Vitamina B1 pot reduir l’eficiència energètica, mentre que la Vitamina B6 és crucial per produir neurotransmissors com la serotonina i la dopamina, que afecten l’estat d’ànim. Alhora, l’experta també remarca que els festucs (també dits pistatxos) són una font de nutrients molt interessant.

Per prevenir l’estrès postvacacional, una dieta sana és fonamental; i menjar 49 pistatxos (28 grams) al dia contribueix a tenir els nutrients essencials per encarar la tornada a les rutines diàries sense estrès.

Els nutrients dels pistatxos per evitar l’estrès postvacacional són els següents:

  • Tiamina: En 100 grams de pistatxos es concentren 0,7 mg de tiamina (Vitamina B1), crucial per transformar els aliments en energia i evitar la depressió i la pèrdua de capacitats mentals.
  • Riboflavina: La vitamina B2, amb 0,23 mg per cada 100 grams, ajuda a metabolitzar els hidrats de carboni i aminoàcids, essencials per produir l’energia necessària.
  • Piridoxina: Amb 1,1 mg per cada 100 grams, la Vitamina B6 és important per la producció de neurotransmissors com la dopamina i la serotonina, i per reduir la fatiga, l’ansietat i el dolor corporal.
  • Àcid fòlic: Present en 51 μg per cada 100 grams, ajuda a mantenir el cervell en funcionament i és essencial per la salut mental.
  • Àcid pantotènic i biotina: Aquestes vitamines (B5 i B7) contribueixen al funcionament correcte del sistema nerviós i la funció cerebral.
  • Magnesi: Estimula la transmissió nerviosa i millora el son, i ajuda a combatre l’estrès.
  • Potassi: Essencial per la regulació de funcions corporals bàsiques, com la funció nerviosa i muscular, el pistatxo és una bona font d’aquest mineral.
  • Flavonoides i antocianines: Els pistatxos són rics en fenols com les catequines, que protegeixen les cèl·lules cerebrals de l’estrès oxidatiu i poden reduir el risc de deteriorament cognitiu. A més, estudis recents demostren que seguir una dieta amb, almenys mitja ració diària d’aliments amb alt contingut en flavonoides, pot reduir el 20% el risc de deteriorament cognitiu; i, alhora, oferir un major efecte protector del cervell.
Imatge: iStock

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat