/

Formatge Sa Cabreta amb Garrova, premi producte ecològic de l’any 2023

APAEMA ha atorgat aquest guardó en el marc de la Diada d’Agricultura Ecològica, celebrada a Porreres

El formatge de cabra fet amb garrova de la lleteria Sa Cabreta ha estat reconegut amb el premi Producte Ecològic de l’Any 2023.

L’Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA) ha atorgat aquest guardó per la seva excel·lència en el marc de la Diada d’Agricultura Ecològica, celebrada a Porreres dia 23 d’abril.

Sa Cabreta és una formatgeria de Pollença. En un començament es deia Formatges Tramuntana, però finalment els seus fundadors Nicolau i Josep Martí Cerdà i Josep Sánchez canviaren de denominació per tenir un nom que reflectís molt bé el seu producte. La varen crear l’any 2020, després de deixar els seus treballs en el turisme per tornar a les seves arrels familiars: la pagesia. De fet, la mare de Nicolau i Josep Martí Cerdà, Maria Jesús Pons, ja n’elaborava fa anys, però per motius personals va deixar l’ofici de formatger.

El formatge amb garrova de Sa Cabreta és una peça de devers 300 grams. Es presenta embolicat en un paper alimentari que imita el paper de diari, amb l’objectiu d’evitar plàstics innecessaris. La producció es fa la finca familiar de la Plana, situada a Pollença, a la Serra de Tramuntana, on conreen els seus cereals i farratge per a les cabres que produeixen la llet per elaborar els formatges. Gran part de l’alimentació del bestiar es produeix de manera natural per pastoreig holístic de zones arbustives, i el clima i l’orografia d’aquest indret donen al producte un caràcter únic que el fa irrepetible.

Els guardonats han manifestat que “aquest reconeixement ens ajudarà a seguir millorant, i saber que anam pel bon camí”. Així mateix, animen altres joves que vulguin llançar-se a la pagesia a inspirar-se en el seu projecte ecològic.

El jurat encarregat de valorar els productes presentats està format per una gran varietat de representants de la societat civil en diferents àmbits, com ara l’agroecologia, la gastronomia, les institucions o el disseny. Els criteris que tenen en compte a l’hora de prendre la seva decisió són la qualitat del producte, la presentació, la innovació, l’ús de varietats locals i els criteris ambientals i socials en la producció. En aquesta setena edició durant la deliberació van destacar que tots els productes presentats tenien una gran qualitat i que cada any el grau d’innovació és més alt.

Amb aquest premi, el Formatge amb garrova de Sa Cabreta s’afegeix a la llista dels altres 6 premiats els anys anteriors, i es comercialitzarà amb una adhesiu que l’identificarà com a guanyador.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat