Els viticultors i cellers de Mallorca han donat el sus a la verema 2021, una acció que s’ha avançat per mor de les altes temperatures que s’han viscut aquests dies. De fet, els primers en anunciar que començaven la verema fou la denominació d’origen Pla i Llevant i la indicació geografica Vi de la Terra Mallorca, que ho varen fer dia 13 d’agost. Totes dues entitats remarcaren que aquest avançament de la verema comença a ser habitual perquè els estius són molt més calorosos i més secs. També apuntaren que la verema 2021 s’espera que sigui molt més bona que la del 2020 ja que el raïm té molt bona salut.

Per la seva banda, els viticultors i cellers Biniagual i Santa Catarina, de la denominació d’origen de Binissalem, varen començar a veremar tres dies després (dia 16 d’agost), mentre que properament ho faran altres cellers com Can Ramis, José L. Ferrer i Vins Nadal, entre d’altres.

Els viticultors valoren el grau de maduració idoni, és a dir, tant la concentració de sucres com la maduració fenòlica, que determinarà el moment òptim en funció del vi al que es destini aquest raïm, paràmetres condicionats per la disponibilitat d’aigua i la temperatura ambiental.

També remarquen que un any més es preveu una menor producció de raïm i per tant un menor volum d’elaboració de vi, fet que incidirà sobre les existències de vi als cellers, encara elevades a causa dels efectes de la covid‐19 sobre la comercialització. A més, esmenten que hi ha hagut una recuperació en les vendes que s’ha començat a percebre a la primavera i s’ha mantingut a l’estiu del 2021, per l’activitat del sector de l’hosteleria i de la restauració, com també per les visites d’enoturisme als cellers.

Des de la DO Binissalem apunten que la primavera ha estat freda, amb un mes d’abril sec i un mes de maig humit. Tot i que la segona meitat de juny es va considerar freda, al juliol. es van registrar alguns dies de temperatures molt elevades, però que no es perllongaven en el temps i no es va produir cap onada de calor, i l’agost va començar amb temperatures moderades. Aquestes condicions, feien preveure un retard en l’inici de la verema, però la calabruixada del passat dissabte 30 de juliol, ho ha trastocat una mica. El calabruix i el vent, que pareixien haver seguit el Camí de Muro en el seu mal fer, van afectar als municipis de Santa Maria, Consell, Binissalem i la zona de Biniali, de forma desigual a la vinyes i dins la mateixa vinya. Les ferides provocades per la pedra als grans de raïm, es van tractar ràpidament amb cicatritzants, per evitar que el raïm es podrís i afectés a altres raïms intactes. Es calculen uns efectes negatius sobre la producció. Els directes, que oscil∙len entre un 5 i un 20%, i els indirectes, per podridura dels raïms, que no es podran valorar fins que hagi acabat la campanya. A aquesta circumstància, també li hem d’afegir una gelada important al mes d’abril, que afectava de manera desigual a les diferents zones i, fins i tot, dins la mateixa vinya. Era el moment, on les varietats més primerenques ja havien tret la flor, i per tant, aquest fenomen meteorològic també afectava negativament a la producció de raïm.