La Xarxa de Pagesos i Pageses Ecològics de les Illes Balears continua sumant aliats per visitar i fer feina als horts d’autoconsum durant l’estat d’alarma.

La campanya ja té més de 3.500 persones i devers  100 organitzacions adherides. Els pagesos expliquen que no té sentit poder fer coa als supermercats i grans superfícies, i que, en canvi, no estigui permès anar a l’hort, puntualment, una persona tota sola.

Fa unes setmanes, els representants dels pagesos ecològics varen enviar el manifest a Aina Calvodelegada del Govern d’Espanya a les Illes Balears, perquè intercedís al Govern espanyol per facilitar l’accés als horts. Posteriorment, li varen enviar un escrit en el qual hi exposaven, de nou, la importància de permetre-hi l’accés, però no n’han rebut cap resposta.

La Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) també es va sumar a la petició i va enviar una carta en aquest sentit a Aina Calvo. En aquesta ocasió, la Delegada del Govern espanyol va respondre la missiva i va donar permís per assistir als horts a les persones usuàries de serveis socials que poguessin acreditar-ho, atesa la situació de vulnerabilitat en què viuen. Això va permetre també obrir algunes parcel·les dels horts socials que molts de municipis posen a l’abast de persones amb risc d’exclusió.

Tot i aquest avenç, la majoria de persones de les Illes Balears continuen sense poder visitar els horts d’autoconsum, fet que sí que està permès a Catalunya, Galícia, País Valencià i Madrid. D’altra banda, el moment actual és important perquè ara mateix és el moment de sembrar el planter per a l’horta d’estiu.

La inicativa dels pagesos i pageses ecològics continua cercant suport, podeu llegir els punts de la campanya Els horts d’autoconsum són una eina imprescindible per afrontar aquesta crisi aquí.

La Xarxa de Pagesos i Pageses Ecològics està formada per l’Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA), l’Associació de la Producció Agrària Ecològica de Menorca (APAEM) i l’Associació de la Producció Agrària Ecològica d’Eivissa i Formentera  (APAEEF), i la campanya també ha estat impulsada per l’Associació de Varietats Locals.