Aquests són alguns dels mites que es poden trobar a la Guia nutricional per a pacients oncològics, publicada per l’AECC Illes Balears.

Dieta alcalina

Està basada en la idea que menjar alguns aliments fa que la sang sigui més àcida, la qual cosa provocaria algunes malalties com el càncer. Per tant, consumir una dieta oposada, és a dir, que no generi acidesa en la sang, seria efectiva davant el càncer. Això és fals.

El sucre alimenta el càncer

Totes les cèl·lules del cos s’alimenten de glucosa, però prendre sucre no vol dir que les cèl·lules cancerígenes creixin més ràpid. El consum d’aliments rics en sucre, com la brioixeria o les begudes ensucrades, s’han de limitar perquè estan relacionades amb el sobrepès i l’obesitat, que sí que estan relacionades amb un major risc de diversos tipus de càncer.

Dietes cetogèniques

Es tracta de dietes molt baixes en carbohidrats (arròs, pasta, patata, fruita, llegums, etc.) i riques en greixos que ocasionen una alteració del metabolisme. Si s’opta per fer aquesta dieta, s’ha de fer sota supervisió sanitària ja que pot provocar una pèrdua de pes indesitjable i causar dèficit nutricional. Actualment s’està investigant si podria ser efectiva en algun tipus de càncer, però per ara no s’ha demostrat que sigui eficaç i podria ser més perjudicial que beneficiosa.

Superaliments

A alguns aliments se’ls atribueixen propietats que són gairebé miraculoses, com és el cas de l’all, el te verd, les fruits vermells, la cúrcuma, entre altres. Encara que són aliments que poden integrar-se en patrons d’alimentació saludable, ni curen ni eliminen el càncer.

Suplements de vitamines, antioxidants o extractes d’herbes 

El consum d’aquests suplements pot interferir amb els tractaments i empitjorar el resultat clínic del pacient. Només s’han de prendre en cas de deficiències nutricionals i quan el metge ho recomani. Per tant, no hi ha aliments, ingredients o substàncies que per si soles curin el càncer o impedeixin que pugui progressar. La recomanació més assenyada, i que ha demostrat un efecte positiu sobre la salut, és el seguiment de patrons d’alimentació saludables, com ara la dieta mediterrània. Abans d’eliminar un aliment de la dieta habitual, augmentar el consum d’un altre aliment, incorporar suplements o decidir canviar el patró d’alimentació, cal consultar-ho amb l’especialista.

Foto: Arthur Leblanc de la recepta braç de gitano d'albergínies i patata del cuiner Patrick James.
per a la Guia nutricional per a pacients oncològics i les seves receptes