Mig centenar de pagesos i ramaders de Mallorca s’han manifestat per reclamar que no es tanqui l’escorxador de Palma. La reivindicació ha tengut lloc el dimecres 12 de febrer, a Cort, davant l’Ajuntament de Palma, que és la institució responsable de l’escorxador. El sector agrari reclama a l’Ajuntament de Palma que n’asseguri la viabilitat.

Tancament per motius econòmics

La polèmica va esclatar la setmana passada quan Diario de Mallorca va publicar que l’empresa encarregada d’explotar les instal·lacions, Escorxador i Serveis Càrnics, de la qual Joan Pocoví n’és el reponsable, té pendent des del mes de desembre de 2018 una subvenció per part de l’Ajuntament de Palma de 150.000 euros, que encara no ha rebut, i una altra de la mateixa quantitat de l’any 2019. Davant aquest fet, va anunciar als proveïdors que deixaria de sacrificar animals, fet que ha fet saltar l’alarma al sector.

Els pagesos reclamen que el govern municipal actui en conseqüència amb allò que diu que defensa, el producte local, ja que el tancament de l’escorxador de Palma suposaria el tancament del 85% de les explotacions ramaderes de Mallorca i repercutiria negativament en els pagesos que es dediquen al conreu de cereals i que s’usen com a aliment per als animals..

Precedents amb l’escorxador d’aviram

Una crisi similar es va veure l’any 2015 amb el tancament de l’escorxador d’aviram d’Inca, que va suposar que molts de pollastre deixassin l’ofici. Assortadament, l’escorxador d’aus torna a estar en funcionament a Mallorca des del mes de gener de 2020 després d’una clara voluntat per part de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la Conselleria de Salut i Consum, l’Ajuntament d’Inca  i el FOGAIBA.

Compromís per part de l’Ajuntament

José Hila, batle de Palma, ha mantingut una reunió amb els manifestants i ha informat que l’Ajuntament farà feina per trobar una solució tant des del Consistori com des del Govern de les Illes Balears.

Aquestes reivindicacions se sumen a les que han realitzat darrerament per reclamar preus justos del que produeixen.