Amb només 20 anys, Patricia Escudero Murcia s’ha proclamat campiona de la primera edició del Concurs de Cuina Vegana de les Illes Balears. La cita s’ha celebrat el dilluns 8 d’abril al restaurant Moss de Palma.

Escudero és ajudant de cuina del restaurant Bon Lloc (Palma), el primer restaurant vegà de les Balears, obert l’any 1978 per Juanjo Ramírez, i del que actualment Llucia Cortès n’és la cap de cuina. La jove cuinera, formada a l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears i a l’Escola Torreblanca d’Alacant -centre creat pels pastissers Jacob i Paco Torreblanca. Per al campionat va preparar un bao amb soja texturitzada i patates especiades amb farigola i all, a més d’una semiesfera de xocolata blanca, crema Madame i coulis de taronja.

El segon premi ha estat per Zahira Font, xef del restaurant Villa Vegana de Selva. En aquesta ocasió va preparar tàrtar de remolatxa, kohlrabi i tofu fumat i un pastís d’ametlla, xocolata blanca, fruita de la passió i colflori. Cal destacar que la cuinera ja va sorprendre a tothom el passat mes de febrer en el marc de la FiraHoreca Balears, quan es va proclamar campiona del concurs al Millor Entrepà Gourmet amb un panet amb paté de verdures escabetxades, pebres del piquillo confitats, una crema de ceba al forn i seitan amb remolatxa.

El tercer guardó ha estat per Leonardo Simone, cuiner del restaurant Avocado de Cala Major, que va oferir dos plats amb l’alvocat com a protagonista. D’una banda, una crep de carbó vegetal amb alvocat i, d’altra banda, un caneló cruixent de alvocat amb salsa d’açai (fruit d’una palmera).

Un concurs únic a Espanya

El cuiner Koldo Royo va remarca que no hi ha cap iniciativa semblant al Concurs organitzat per Vegan Chefs i ASCAIB en tot l’Estat, perquè és un concurs amb entita pròpia, és a dir, “no és una subsecció d’un campionat dedicat a cuina vegana”, i compta amb el suport de professionals. A més a més hi poden participar cuiners vegans i no vegans, de manera que és un concurs molt més obert i participatiu.

En aquesta primera edició del Concurs de Cuina Vegana de les Illes Balears, els cuiners havien d’enviar dues receptes, una de salada i una altra de dolça. De les 18 persones inscrites, en passaren a final 8 cuiners que han presentat els seus plats a un jurat format per cuiners, periodistes i especialistes com el pastisser Toni RodríguezVictòria Frontera, presidenta de Vegan ChefsSerena Sirini,vicepresidenta de Vegan Chefs, Valentín Gómez, director culinari de Melià Hotels International, Martina Zender, escriptora gastronòmica, i José Luis Mateo, exdirector de l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears, entre altres.

La resta de finalistes han estat:

  • Dámaso Campos, de Moss Restaurant. Plat salat:emulsió de pinyons, carxofa i cruixent de tempura (salat). Plat dolç: Panacota de remolatxa, maduixes, garrofes i anet.
  • Margarita Aragón, del restaurant Temple Natura. Plat salat: xampinyons farcits amb amanida de quinoa. Plat dolç: Ice coffee amb galeta raw.
  • José Luis González, del restaurant Ses Portes Vermelles.Plat salat: curri cítric de verdures i coco. Plat dolç: carbassa, ametlla, mandarina.
  • Svenja Gallé, del restaurant Bellaverde.Plat salat: Bellanostrum. Plat dolç: Or negre.
  • Inés Ginou, del restaurant Bella Juanita. Plat salat: lassanya d’albergínia. Plat dolç: xocolatina de galeta, dàtils, cacauet i xocolata negra.