El consell regulador de la denominació d’origen Binissalem ha guardonat amb el Mantonegro d’Argent a Pere Quetglas i a Maria Solivellas pel seu compromís amb el producte local i la sostenibilitat.

L’acte va tenir lloc el dissabte 7 de desembre al celler de Vins Nadal de Binissalem on es reuniren prop d’un centenar de persones. Es tracta de la cinquena edició d’aquest reconeixement que es va crear l’any 2015, amb motiu del 25 aniversari de la DO Binissalem. L’objectiu és valorar la dedicació i contribució al món de la viticultura que fan persones o entitats de l’àmbit de la la gastronomia, la cultura, els esports, la ciència etc. amb alguna vinculació amb el territori. El guardó és una insígnia de plata, en forma de raïm, que simbolitza el raïm Mantonegro, varietat principal a la DO Binissalem.

Pere Quetglas és un enginyer agrònom que ha contribuït a la creació i desenvolupament de la DO Binissalem i per la dedicació al producte local, tasca que continua fent en la seva explotació familiar de porc negre i de vaques de raça mallorquina. Quetglas va recordar la importància de les marques de qualitat com a eines per protegir el producte local i les varietats autòctones.

Maria Solivellas, xef del restaurant Ca Na Toneta, és pionera en la interpretació de la cuina i de la restauració d’una manera responsable, unint gastronomia i cultura, apostant sempre pel producte local, de temporada i km 0. De fet, el dia del reconeixement acababa d’arribar de la cimera per al clima COP25, en què va impartir una ponència sobre hedonisme responsable. Va explica que fa 18 anys quecuina, recopilant informació dels pagesos sobre varietats autòctones, costums… Durant la intervenció va destacar la feina realitzada de viticultors i cellers, que “s’han sabut organitzar i dur a terme un projecte empresarial d’èxit”.