El Consell de Ministres ha aprovat la nova normativa del pa i planteja novetats destacades.

D’una banda el pa serà més barat ja que en lloc d’aplicar-se un 10% d’IVA la taxa es redueix i passa a tenir un 4% d’IVA com a producte de primera necessitat que és.

D’altra banda, fins ara s’anunciaven pans que realment no eren integrals. Ara perquè un pa sigui integral, el 100% de la farina que s’usi ha de ser integral. En cas que no sigui així, el forner haurà d’esmentar el percentatge de farina emprada a l’etiqueta.

Una altra novetat és que el pa de sègol només podrá fer-se d’aquest cereal.

La nova normativa concreta la definició de massa mare i s’estableixen els requisits per usar la denominació ‘elaborat amb massa mare’. També defineix diferents tipus de pa.

A més a més, s’hi defineix l’elaboració artesana del pa, de manera que es prima el factor humà davant el mecànic.

Es prohibeix fer pa ratllat amb restes de pa que provinguin d’establiments de consum. 

Els pans elaborats amb llevadura de panificació i tenguin una fermentació de la massa, després d’haver-la pastada i abans de la cocció, a una temperatura superior als 4ºC durant, com a mínim, 8 hores, podran incloure la menció elaborat amb llarga fermentació.

Es limita la quantitat de sal que se pot usar per fer el pa comú. Tot i això, cal recordar que hi ha pans que no en solen dur.

Tot i això, cal dir que la normativa apunta que els productes elaborats anteriorment a la data d’entrada en vigor d’aquest reial decret i que no s’ajustin al que s’hi disposa, podran comercialitzar-se fins que se n’esgotin les existències, incloses les etiquetes i envasos rotulats adquirits prèviament, sempre que compleixin amb les disposicions vigents anteriors a l’entrada en vigor.

Cal lamentar que no hi ha mencions a tipus de pans com la magraneta o el llonguet.

La norma es va aprovar el 26 d’abril i ha entrat en vigor l’1 de juliol de 2019.

Podeu consultar la nova norma del pa aquí: Normativa pa BOE-A-2019-6994-C