El jove cuiner Raúl Linares Pinzón (Palma, 1997) és el guanyador de la primera edició del Concurs Internacional de Cuina amb Gamba de Sóller. La cita està organitzada  per la regidoria de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Sóller i es va celebrar dilluns 20 de setembre al restaurant Suculenta.

Linares s’ha imposat als sis finalistes amb el plat Tríada de gamba, que més que un plat dividit en tres parts: gamba vermella temperada en el seu propi suc, en versió d’ous trencats i en croqueta coronada per un tartar. El cuiner ha presentat la recepta en diversos suports amb l’objectiu de “concentrar al màxim tot el que el producte protagonista pot oferir, presentar-lo gairebé en estat pur, només amb lleugers matisos de safrà o de pebre bord de Tap de Quartí”.  Linares treballa actualment al restaurant Voro (Canyamel, Mallorca) i s’ha format com a cuiner als instituts Guillem Colom i Casasnovas (Sóller) i a l’IES Juníper Serra (Palma), com també a hotels destacats de Mallorca i de Lió.

El segon premi ha estat per a Javier Ruiz, de la Rioja, que ha competit amb una gamba vermella de Sóller al vapor de ‘palo cortado’ (vi de Xerès) amb fonoll (semienvinagrat i en vichyssoise), salprieta de gambes i espagueti de ‘palo cortado’. Aquest cuiner ha cercat amb el seu plat “un mos que suàs Mediterrani, amb accents molts frescs (fonoll, mandarina), i que aprofitàs tots els elements de la gamba”. Amb 34 anys, Javier Ruiz va començar a estudiar Cuina i, alhora, treballava com a educador social, la seva primera vocació. En l’actualitat, és segon cap de cuina de Delicious Gastronomía, l’empresa de catering més important de Logroño.

El comitè avaluador estava format per Lourdes Plana, presidenta de la Real Academia de Gastronomía, pels cuiners Ricard Camarena, Kristian Lutaud, Marc Fosh i Maca de Castro. Tots han valorat el ítemssegüents: gust, elaboració general, tractament de la gamba, originalitat i presentació.

La dotació econòmica dels premis és de 1.500 euros per al guanyador i de 500 euros per al segon classificat. L’equip organitzador del concurs està format per Sebastià Aguiló, regidor de Promoció Econòmica i Turisme de Sóller; Aina Pons, de Tres Cultura, com a coordinadora general; el cuiner Kiko Martorell, de Can Boqueta, com a assessor culinari, i el periodista Andoni Sarriegi (Grupo Gourmets i Ajonegro), com a director gastronòmic de l’esdeveniment.

Fotografies: Virginia Galiano - agència Vivir del Cuento