Acaba de néixer la marca de garantia Som Pagesos de Mallorca, que nascut per distingir al mercat la fruita i l’hortalissa produïda a l’illa. Som Pagesos de Mallorca està integrada per quatre empreses de l’illa: Agroilla, Agromallorca, Terracor i Es Merca.

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha presentat el distintiu aquest dimecres, juntament amb la gerent de Semilla, Georgina Brunet, i els membres que conformen la marca. Hi han estat present la gerent d’Agromallorca, Isabel Vicens; un representant d’Agroilla, Miquel Àngel Ribot; el soci coordinador de la producció i la comercialització de Terracor, Guillem Adrover; i el responsable d’Es Merca, Joan Méndez.

De la Concha ha explicat que la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació  ha realitzat una tasca de coordinació i assessorament a les quatre empreses per tirar endavant amb el projecte d’aquesta marca de garantia, que aviat es podrà trobar als mercats i supermercats de Mallorca. «La unió fa la força, i aquesta marca i aquest projecte ho demostraran, i esteim segurs que crearà tendència», ha explicat. A la vegada, ha remarcat, que és «la marca servirà per garantir l’origen de la fruita i la verdura produïda a l’illa, que serà més fàcil d’identificar i, per tant, es defensa la feina dels productors».

La Conselleria, a través del FOGAIBA, els ha concedit una subvenció de 183.383,64 euros, el 90% de la inversió que havien demanat. Es tracta d’una línia d’ajuda per desenvolupar projectes pilot, emmarcada dins el Programa de Desenvolupament Rural (PDR), per desenvolupar, promocionar, posicionar i certificar la marca de garantia del producte hortofructícola produït a Mallorca amb l’etiquetatge corresponent.

També està previst fer el càlcul del balanç de carboni de les produccions hortofructícoles de Mallorca en comparació amb el producte produït a la península. Segons la gerent de Semilla, Georgina Brunet, «el distintiu és garantia d’origen i també d’una producció respectuosa amb el medi ambient».

La gerent d’Agromallorca, Isabel Vicens, qui ha fet de portaveu de la marca, ha explicat que la marca pretén ser «el referent pels productes agro-alimentaris mallorquins, per tal de liderar la seva producció i promoció i transmetre el valor afegit que aporten a l’economia i a la societat». Ha afegit que “la imatge de la pagesa posa en valor el treball de generacions de les dones als nostres camps, vol emfatitzar en el rol de la dona pagesa en la producció agrària i la cultura de Mallorca”.

Som pagesos de Mallorca en xifres
Les quatre empreses que integren aquesta marca de garantia tenen sembrades una superfície de 913,57 hectàrees. Agroilla representa 279,34 ha; Agromallorca, 236,77; Terracor, 305,85; i Es Merca, 91.61 ha. Del total d’hectàrees, 521,21 estan inscrites en producció integrada o ecològica. Aquesta Associació d’Interès Econòmic (AIE) està en procés de convertir-se en l’Associació d’Organització de Productors de Fruita i Hortalissa número 10 d’Espanya, i la primera de les Illes Balears.