Com diu el refrany, per aquestes dates: ‘Per Sant Martí, enceta el vi‘. Per aquest motiu, la denominació d’origen Pla i Llevant – Mallorca ha organitzat dies abans de Sant Martí (12 de novembre) un tast de vins per valorar la nova anyada 2020. És la primera vegada que s’organitza a les Balears un tast d’aquestes característiques amb vins que encara no estan acabats de fer.

L’objectiu és poder comentar els vins i fer recomanacions sobre si convé treure’ls al mercat aquesta anyada o fer-ne criança en bota. Els sommeliers professionals que hi han participat són Giorgia Scaramella (Marc Fosh), Josep Juhé (Baibén), Gabriel Lucas (La Vinoteca), Evelyn de las Alas (Ca na Toneta), Joan Arboix (Grup Santi Taura) i Daniel Arias (Associació Balear de Sommeliers). Tots ells varen tastar un total de 36 vins fets 100% d’una sola varietat: Giró Ros, Premsal, Chardonnay, Viognier, Moscatell, Macabeu,Gorgollassa, Callet, Pinot Noir, Merlot, Sirà i Cabernet Sauvigon, a més d’un vi blanc dolç.

Els sommeliers varen destacar l’entusiasme que els ha causat participar en un tast d’aquesta mena ja que habitualment just tasten els vins quan estan enllestits, per servir-los a taula directament, i no estan involucrats dintre del procés d’elaboració del vi.

En general han destacat la qualitat de tots els vins i les bones perspectives que ofereixen de futur, especialment en aquesta anyada, que si bé ha estat difícil, els bons resultats són evidents.

Opinions que han expressat sobre:

  • Vins blancs: Aromàtics. Presenten una bona acidesa. Opinen que son adequats per treure com a vi d’anyada: Moscatell, Macabeu, Viognier i Premsal. A més, del Premsal pensen que és especialment adequat per fer-ne cupatges. Les varietats Giró ros i Chardonnay són adequades per fer vins de criança en bota.
  • Vins negres: Han lloat la potencialitat de la Gorgollasa, sobre la qual consideren que un pas per bota de no molt de temps seria adequat. El Callet ja presenta estructura i complexitat i n’opinen que la criança en bota el farà un vi molt bo. De les varietats internacionals, en destaquen la qualitat general d’aromes i gust, adequats per fer criances llargues en botes i com a bons companys per les varietats autòctones mallorquines.