L’ensaïmada de Mallorca ha estat una de les protagonistes de la final de The Food Film Festival de Nova York 2019. El fotògraf Nando Esteva hi va presentar el curmetratge Ensaïmada, que té com a protagonista aquest dolç típic de Mallorca. La cinta té al forner Tomeu Arbona com a protagonista.

La final es va celebrar dia 24 d’octubre i dels 500 curmetratges presentats, només n’hi arribaren 7. Durant l’acte, Tomeu Arbona va elaborar una ensaïmada entorcillada en directe i va cantar una cançó de segar.

Ensaïmades a Little Spain de Nova York

Arbona explica que l’elaboració de l’ensaïmada a Nova York, concretament la que es va degustar, va ser tota una odisea però que gràcies al mercat Little Spain -creat pels cuiners José Andrés i els germans Adrià i Ferran Adrià– va poder trobar tots els ingredients necessaris per elaborar-la, com el saïm. “També hi vàrem fer un taller i compartírem experiències -explica Arbona- ja que els vaig explicar com fer panades i coques. A més, vàrem parlar de com millorar l’ensaïmada que fan a Little Spain, que va ser ben bona, fins i tot més que algunes de les que es poden trobar a Mallorca”, remarca el forner.

La cinta va quedar a les portes de guanyar el festival, però molta de gent de Nova York va poder conèixer de primera mà aquest producte emblemàtic i tradicional de Mallorca.