La Fundació ACA ha premiat, a través de l’Aula de Gastronomia, el xarcuter Xesc Reina i Bosch. L’entitat de Mallorca, amb seu a Búger, reconeix a través de la seva Aula de Gastronomia la tasca que Reina ha fet sobre els embotits de Mallorca des de la recerca i la creació, com també la seva implicació per difondre’ls.

Xesc Reina va néixer a Sant Hilari de Sacalm (Girona). A Catalunya va destacar en l’ofici de xarcuter innovant amb el fuet, la botifarra i el paté. Va visitar per primera vegada Mallorca l’any 1995 i hi ha apostat per crear sobrassades de gustos diferents: amb formatge blau, amb curri, amb xocolata o amb formatge de Menorca, entre d’altres. També ha recuperat embotits antics com la nora o la figatella amb l’empresa Can Company, que produeix sobrassada amb porc propis de la raça autòctona Porc Negre.

No és l’únic reconeixement. El mes de gener d’enguany, la Guida Salumi d’Italia li va atorgar el premi Gran Maestro di Lama. És professor de xarcuteria del Gremi de Xarcuters de Barcelona des del 1987. I és Mestre Artesà Xarcuter per la Generalitat de Catalunya i Mestre Carnicer d’Embotits pel Govern de les Illes Balears.

Rebrà el premi el proper 25 de setembre a Búger, a la Fundació ACA.