/

Ha mort Miquel Oliver, vinater clau de Mallorca

Deixa una herència feta de tradició, innovació i compromís amb el vi mallorquí

La denominació d’origen Pla i Llevant ha expressat la seva tristesa per la mort del vinater Miquel Oliver aquest dissabte passat. Segons apunta l’entitat és una de les persones que més han fet per dignificar i projectar el vi de Mallorca i, en particular, de la DO Pla i Llevant.

Mestre, pioner i home de futur
Tal com ha expressat la presidenta de la DO Pla i Llevant, Xisca Armero, “Acomiadam una persona molt important pel món del vi, Miquel Oliver, gran mestre i millor persona, pioner del sector i una de les persones que van fer possible la DOP Pla i Llevant. Gràcies per la tasca feta i pel llegat que ens deixa”.

Durant dècades, Oliver va ser un referent en la modernització del sector vitivinícola de Mallorca, a través del seu celler homònim de Petra, que avui dia gestiona la seva filla Pilar Oliver. Amb visió i valentia, va saber transformar el celler familiar i apostar per la qualitat i la innovació.

El canvi de paradigma
Antoni Bennàssar, president de la DO durant 20 anys, recorda que Miquel Oliver „va ser un dels protagonistes del canvi del vi a Mallorca. Va ser capaç de replantejar el celler heretat de la família per iniciar el camí cap als vins de qualitat que ara ja han arribat a la seva plenitud”.

Muscat de Miquel Oliver, un vi i un emblema
Als anys noranta, Oliver va aconseguir un èxit remarcable amb l’elaboració un vi blanc de gran qualitat amb varietats de moscatell. En aquell moment pràcticament no existien vins blancs a Mallorca, i va ser pioner a tot l’Estat espanyol en produir un moscatell sec, batejat amb el nom de Muscat. Aquest vi va sorprendre consumidors i experts i va obrir un camí que avui continuen molts cellers.

Una transició exemplar
Des de la DO Pla i Llevant destaquen també que un dels seus llegats més importants fou saber acollir la transició generacional. Va saber acompanyar la seva filla Pilar Oliver en la seva formació com a enòloga, i lla va animar a completar veremes a cellers de França abans de prendre les regnes de l’empresa familiar. Junts, amb Jaume Olivella, varen construir el nou celler als afores de Petra, un projecte exemplar que integra vinyes i bodega sota criteris d’eficiència i respecte al territori.

Record i homenatge
El vinater Miquel Gelabert també en guarda un record viu: “el vaig conèixer en un viatge tècnic de vinaters per la península. Era una persona molt inquieta i allà on anava sempre demanava sobre varietats, tècniques de cultiu, de vinificació… Va ser dels primers bodeguers en incorporar dipòsits d’acer inoxidable. De fet, crec que va ser el primer a modernitzar el seu celler”. Gelabert destaca, a més, que Oliver i altres pioners com Jaume Mesquida van ser sempre generosos amb els joves elaboradors. I hi afegeix: “Quan la conselleria va donar llum verda a la creació de la DOP Pla i Llevant, els vinaters ho vam celebrar amb un bon dinar a ca seva. Ha fet molt pel Pla i Llevant i pel vi mallorquí en general. Fou peça clau en la transició generacional i sempre va tenir visió de futur, que s’ha consolidat bé amb la seva filla Pilar”.

Schreibe einen Kommentar

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat