/

La catània, un confit amb història i futur

El pastisser Josep Cudié va crear el 1946 un dolç que va anomenar Cro-crem. Una ametlla marcona envoltada de xocolata elaborada per ell mateix i acabada amb cacau en pols

Autoria: Bernat Bella – AMIC

El pastisser Josep Cudié va crear el 1946 un dolç que va anomenar Cro-crem. Una ametlla marcona envoltada de xocolata elaborada per ell mateix i acabada amb cacau en pols. Poc temps després ho va rebatejar com a catània, que s’ha convertit en un dolç de referència a Catalunya. Gairebé 80 anys després, la pastisseria que el Josep va crear a Vilafranca del Penedès, Bombons Cudié, s’ha convertit en una empresa internacional que produeix més de 300.000 quilos de catànies l’any i ven a més d’una quarantena de països.

„Hi ha gent que creu que les catànies són un producte, però és una marca de Cudié. L’avi s’inspira en un bombó parisenc dels anys 40 i crea el que avui es coneix com a catània“, explica el director general de la companyia, Albert Cirujeda. Quin és el secret? La recepta, guardada a pany i forrellat i que ha passat de generació en generació: „La recepta és sagrada. Hi ha un ingredient secret, que queda a la família, són els únics que ho saben. És el nostre secret de l’èxit“.

Els inicis de la pastisseria
Josep Cuidé treballava en una pastisseria i va decidir obrir el seu propi obrador a Vilafranca del Penedès el 1946. Ho va fer a la part del darrere d’una fusteria, al centre del poble. Era la postguerra espanyola i el cacau estava racionalitzat. „Va haver d’anar a Madrid per aconseguir cupons per comprar-ne“, explica Cirujeda.

Des de bon començament, Cudié va destacar per la qualitat dels seus bombons. „Feia bombons de molta qualitat i confiava en el boca-orella„, apunta el director general. Així és com tot el poble va descobrir les catànies i, fins i tot, gent d’altres poblacions s’hi desplaçaven per comprar-les.

Al principi, Cudié elaborava els bombons per altres pastisseries. Primer es va estendre pel Penedès i ben aviat va fer el salt a Barcelona, on algunes de les millors pastisseries venien els seus productes sense fer referència a l’origen.

La marca pròpia
A finals dels 80, l’empresa familiar ja pensa en l’exportació i en vendre a mercats internacionals. Per fer-ho, necessitaven reivindicar i donar a conèixer la marca: „Comencem a posar les catànies en capsetes i amb el nostre nom“. Per tal d’internacionalitzar-se, va comptar amb el suport d’organismes de la Generalitat i d’un consorci que aplegava empreses alimentàries.

A través de companyies de vi o de cava que exportaven per Europa, va començar a entrar en botigues especialitzades i gurmet del centre i del nord d’Europa. Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca o Suïssa van ser alguns dels primers mercats. „És una cursa de fons. Un cop estàs a les botigues de vins, perceps que la marca és coneguda i fas al salt a alguna cadena més gran i alguna gran superfície, que cuidem que siguin de nivell mitjà-alt“, apunta Cirujeda.

D’Emirats Àrabs a Japó i Colòmbia
El següent pas va ser entrar en botigues d’aeroports, on hi ha molta visibilitat i permet obrir nous mercats. Fins a l’actualitat, on exporten al voltant del 30% de la seva producció i són presents a una quarantena de països com Emirats Àrabs, Jordània, Kuwait, Corea del Sud, Japó, Taiwan, Estats Units, Mèxic o Colòmbia.

Fins als anys 2000, Bombons Cudié es mantenia en un obrador al centre de Vilafranca del Penedès, però el creixement de l’empresa els va portar a buscar noves ubicacions. I van fer el trasllat fins a un polígon d’Olèrdola, on adquireixen una primera nau amb una petita fàbrica. El 2010 compren la segona nau i, aquest 2022, n’afegiran una tercera.

El secret de les catànies
El catàleg de productes de Cudié compta amb tota mena de bombons i torrons. Però són les catànies la gran senya d’identitat, amb una producció d’entre 300.000 i 350.000 quilos l’any. Han portat aquest bombó creat a Catalunya arreu del món i ha estat replicat per desenes d’empreses. „Per nosaltres és un orgull veure que altra gent intenta fer productes similars. Si la gent vol fer les coses com tu, vol dir que estàs en el camí correcte“, destaca Cirujeda.

La catània no deixa de ser un fruit sec recobert de xocolata. Un producte que n’hi ha per tot el món, fins i tot de nivell industrial com poden ser el Conguitos. „De fruits secs amb xocolata n’hi ha per tot el món. Aparentment, són el mateix producte, però hi ha diferències“, emfatitza el director general.

Ja en el seu dia, Josep Cudié va apostar pel producte de proximitat, com són les ametlles marcones. El següent pas és una caramel·lització molt particular i un praliné fet amb xocolata que elaboren ells mateixos a partir del cacau, que importen d’Àfrica. „És un producte amb una personalitat molt marcada“, sentencia.

Tot i les evolucions tecnològiques, la recepta és intocable: „És el cor del nostre negoci i el secret de l’èxit. No serem nosaltres els que la canviarem“. Però la maquinària ha entrat a Cudié, tot i que encara hi ha un alt nivell de treball humà. A més, una petita part de la producció de catània per algunes pastisseries barceloneses encara es fa com abans, una a una.

Innovar la tradició
A més, han innovat amb nous gustos, com les catànies de cafè o de llima. „La nostra política és intentar analitzar les tendències de mercat i com ho podem fer seguint la nostra recepta. Si traiem una catània de cafè, no hi posarem una essència, sinó cafè. O la de llima, que ens va costar molt, però la vam treure amb llima natural. La innovació està aquí, trobant l’equilibri i fent servir productes naturals, no a base d’essències“, resumeix el director general.

Aquesta és la història de com la pastisseria que va crear les catànies s’ha convertit en una empresa internacional, amb la tercera generació al capdavant, Cudié dona feina a gairebé una quarantena de persones i també té quatre botigues pròpies a Vilafranca, Vilanova i Barcelona. Tot i que la pandèmia els va fer baixar la facturació, aquest exercici (que per ells acaba a l’abril), ja preveuen superar les xifres de 2019 i passar els 4 milions d’euros.

Schreibe einen Kommentar

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat