/

La Francesinha: el plat més peculiar de Porto

És una elaboració peculiar de la cuina portuguesa que es pot assaborir a un preu popular

Eva Remolina – AMIC / Redacció

Als carrers empedrats i els vells ponts de la ciutat Porto, emergeix una delícia culinària única: la francesinha. Aquesta obra mestra gastronòmica, originària de Portugal, és una veritable festa per al paladar i un emblema de la cuina portuguesa. Amb les seves capes de carn, embotits, formatge i salsa coenta, la Francesinha captiva els sentits i es converteix en un imprescindible per a qualsevol viatger que visita la ciutat.

La francesinha va néixer a mitjan segle XX a Porto, una ciutat amb una  tradició culinària destacada. Tot i que no hi ha un consens clar sobre qui va ser el creador d’aquest plat, la seva popularitat va créixer ràpidament, i va esdevenir un símbol de la gastronomia local. El nom francesinha significa „francesa petita“ en portuguès, i es diu que va ser inspirat en el gust francès de la salsa que cobreix el plat.

La preparació de la francesinha és una obra d’art culinària. Es comença amb un parell de llesques de pa gruixut (o de motle) que serveixen com a base. I per sobre d’aquesta base s’hi amunteguen capes generoses de carn de vedella, pernil i salsitxa fresca. Després, el plat es cobreix amb una capa de formatge, que es fon lentament sota el grill, de manera que es crea una capa de cremositat irresistible.

Per coronar aquesta creació, s’afegeix una salsa especial, elaborada amb tomàtiga, cervesa, pebre i altres espècies secretes. Aquesta salsa pot variar lleugerament segons el lloc on es prepari, per això hi ha diverses versions de la francesinha. Sovint, el plat s’acompanya de patates fregides que complementen aquesta elaboració peculiar.

Una curiositat interessant sobre la francesinha és la seva relació amb la famosa Super Bock, una cervesa portuguesa. Molts llocs que serveixen aquest plat el mariden amb una Super Bock ben freda per crear una combinació perfecta de sabors.

A Porto, hi ha una àmplia varietat de restaurants i tavernes que ofereixen la seva pròpia versió de la francesinha. Algunes de les adreces més populars inclouen el famós Café Santiago, la tradicional Cervejaria Brasão i el clàssic Bufete Fase.

Els preus de la francesinha poden variar segons el lloc, però en general és un plat molt assequible que oscil·la entre 9 i 12 euros.

Schreibe einen Kommentar

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat